Buna ziua,
Va prezint situatia mea de divort cu speranta ca pot primi unele sugestii care ma pot ajuta. Istoricul este urmatorul:
Suntem casatoriti din 1988. In general am avut diverse incompatibilitati mai mici sau mai mari soldate cu foarte multe certuri. Am facut compromisuri pentru a mentine familia si a merge mai departe. Desi acum nu este o situatie foarte critica, am hotarat amandoi ca ar fi bine sa divortam desi avem 24 ani de casnicie. Problema cea mai mare (ca in foarte multe divorturi) ramane partajarea bunurilor in special al bunurilor imobile. Acestea ar fi urmatoarele:
1.Cand ne-am casatorit eu aveam o garsoniera (in care am locuit) primita de la servici dar desi era pe numele meu, eu eram chirias pt ca proprietar era ICRAL-ul. Dupa 1990 am cumparat aceasta garsoniera pe numele meu.
De precizat ca sotia mea in primul an nu a avut service si abia din al doilea an de casatorie dupa eforturile mele am reusit sa fie angajata mai ales ca urma sa se nasca si primul nostru copil si singurul. Dupa discutii aprinse am reusirt s-o determin ca din salariile noastre sa punem deoparte niste bani pentru a avea niste economii ale noastre.
2. Dupa circa 7 ani, am reusit sa vindem garsoniera si sa cumparam un apartament cu 3 camere, actul de vanzare cumparare fiind facut pe numele amandurora. Valoarea garsonierei a reprezentat circa 78% din valoarea apartamentului diferenta de 22% am platit-o din economiile noastre pe care putem considera ca avut un aport egal chiar daca eu am contribuit cu mai mult.
Dupa ce ne-am mutat la apartament (din 1995) si pana in prezent sotia mea nu a mai contribuit financiar in casa cu nimic!!!
3. Intre timp eu am devenit proprietarul unei alte garsoniere (actul de vanzare-cumparare fiind facut numai pe numele meu (anul 1992).
4. Pentru a strange mai multe economii am incercat sa am mai multe servicii, la care am adaugat chiria de la garsoniera (pe numele meu), plus din 1999 am incercat sa-mi dezvolt o mica afacere pe un PFA. In parallel sustineam toate cheltuielile familiei (aprovizionarea cu produse, plata intretinerii si a impozitelor, alte investitii in casa (ex. mobilier etc), plus fetita la scoala plus o parte din cheltuielile sotiei legate de o scoala postilecala de 3 ani pe care aceasta a facut-o. Sotia venea acasa ca la hotel, de multe ori ii placea sa se laude ca este musafir in casa.
5. Cu economiile adunate (plus imprumut de la banca pe numele meu) am reusit in 2004 sa cumpar o bucata de teren intr-o localitate langa Bucuresti unde ne-am ridicat o casa. Din 2006 ne-am mutat in aceasta casa si am inchiriat apartamentul cu 3 camere. Pe perioada constructiei casei, aportul sotiei a fost foarte mic dar a ramas de multe ori acolo pentru paza materialelor (faceam cu schimbul), a facut mancare pentru muncitori etc. Greul eu l-am dus pentru constructia case: incepand cu documentele necesare autorizarii continuand cu effort fizic peste masura plus cautarea de lucratori (multi dintre ei fiind neseriosi, hoti, excroci etc.); am investit foarte mult in aceasta casa, financiar si psihic; sotia a avut o atitudine foarte degajata considerand ca totul trebuie sa vina de la sine fara un effort anume; a stat ca in vacanta pe parcursul constructiei casei si de multe ori s-a bucurat cand mi-a mers prost sau cand am fost furat sau excrocat!!!
6. Am reusit sa ma echilibrez financiar si sa termin casa ajutandu-ma si cu veniturile de la PFA-ul meu. Am mai strans si alte economii efortul fiind de unul singur, sustinand totodata toate cheltuielile familiei (inclusiv mergeam sa ,,fac piata”)!!!.
7. Deoarece sotia avea o atitudine smecherasca si discutiile de divort erau tot mai dese, din economiile adunate in special din veniturile de la PFA), am mai achizitionat o garsoniera si un apartament cu 2 camere dar pe care le-am cumparat pe numele fetitei si cu o clauza cu uzufruct pe numele meu.
8. In parallel sotia a primit ca mostenire de la familia sa anumite bunuri imobile care nu sunt sigur daca intra in lista de partajari.
Ar fi de interes doar o bucata de teren pe care sotia a intrat in posesie pe perioada casniciei, in localitatea parintilor ei. Pe acest teren s-a ridicat o casa de catre fratele acesteia (toate cheltuielile fiind pe numele sotiei) dar ulterior sotia i-a vandut fratelui ei terenul si casa.
Precizez inca o data atitudinea zeflemista si smecherasca a sotiei pe toata perioada casniciei si in special din 1995 pana in present (de circa 17 ani) de cand sotia nu contribuie financiar cu nimic in casa indifferent daca a avut sau nu servici. Am inteles de undeva ca exista un articol in noul Cod Civil care reglementeaza o astfel de situatie.
Va rog sa-mi spuneti cum s-ar putea partaja bunurile mai sus mentionate mai ales ca intre timp fetita a devenit majora si nu stiu daca face parte la partajare.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns:
dinumarcel , utilizator
20:04, 12 Noiembrie 2012