avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort si partajare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort si partajare

Buna ziua,
Va prezint situatia mea de divort cu speranta ca pot primi unele sugestii care ma pot ajuta. Istoricul este urmatorul:
Suntem casatoriti din 1988. In general am avut diverse incompatibilitati mai mici sau mai mari soldate cu foarte multe certuri. Am facut compromisuri pentru a mentine familia si a merge mai departe. Desi acum nu este o situatie foarte critica, am hotarat amandoi ca ar fi bine sa divortam desi avem 24 ani de casnicie. Problema cea mai mare (ca in foarte multe divorturi) ramane partajarea bunurilor in special al bunurilor imobile. Acestea ar fi urmatoarele:
1.Cand ne-am casatorit eu aveam o garsoniera (in care am locuit) primita de la servici dar desi era pe numele meu, eu eram chirias pt ca proprietar era ICRAL-ul. Dupa 1990 am cumparat aceasta garsoniera pe numele meu.
De precizat ca sotia mea in primul an nu a avut service si abia din al doilea an de casatorie dupa eforturile mele am reusit sa fie angajata mai ales ca urma sa se nasca si primul nostru copil si singurul. Dupa discutii aprinse am reusirt s-o determin ca din salariile noastre sa punem deoparte niste bani pentru a avea niste economii ale noastre.
2. Dupa circa 7 ani, am reusit sa vindem garsoniera si sa cumparam un apartament cu 3 camere, actul de vanzare cumparare fiind facut pe numele amandurora. Valoarea garsonierei a reprezentat circa 78% din valoarea apartamentului diferenta de 22% am platit-o din economiile noastre pe care putem considera ca avut un aport egal chiar daca eu am contribuit cu mai mult.
Dupa ce ne-am mutat la apartament (din 1995) si pana in prezent sotia mea nu a mai contribuit financiar in casa cu nimic!!!
3. Intre timp eu am devenit proprietarul unei alte garsoniere (actul de vanzare-cumparare fiind facut numai pe numele meu (anul 1992).
4. Pentru a strange mai multe economii am incercat sa am mai multe servicii, la care am adaugat chiria de la garsoniera (pe numele meu), plus din 1999 am incercat sa-mi dezvolt o mica afacere pe un PFA. In parallel sustineam toate cheltuielile familiei (aprovizionarea cu produse, plata intretinerii si a impozitelor, alte investitii in casa (ex. mobilier etc), plus fetita la scoala plus o parte din cheltuielile sotiei legate de o scoala postilecala de 3 ani pe care aceasta a facut-o. Sotia venea acasa ca la hotel, de multe ori ii placea sa se laude ca este musafir in casa.
5. Cu economiile adunate (plus imprumut de la banca pe numele meu) am reusit in 2004 sa cumpar o bucata de teren intr-o localitate langa Bucuresti unde ne-am ridicat o casa. Din 2006 ne-am mutat in aceasta casa si am inchiriat apartamentul cu 3 camere. Pe perioada constructiei casei, aportul sotiei a fost foarte mic dar a ramas de multe ori acolo pentru paza materialelor (faceam cu schimbul), a facut mancare pentru muncitori etc. Greul eu l-am dus pentru constructia case: incepand cu documentele necesare autorizarii continuand cu effort fizic peste masura plus cautarea de lucratori (multi dintre ei fiind neseriosi, hoti, excroci etc.); am investit foarte mult in aceasta casa, financiar si psihic; sotia a avut o atitudine foarte degajata considerand ca totul trebuie sa vina de la sine fara un effort anume; a stat ca in vacanta pe parcursul constructiei casei si de multe ori s-a bucurat cand mi-a mers prost sau cand am fost furat sau excrocat!!!
6. Am reusit sa ma echilibrez financiar si sa termin casa ajutandu-ma si cu veniturile de la PFA-ul meu. Am mai strans si alte economii efortul fiind de unul singur, sustinand totodata toate cheltuielile familiei (inclusiv mergeam sa ,,fac piata”)!!!.
7. Deoarece sotia avea o atitudine smecherasca si discutiile de divort erau tot mai dese, din economiile adunate in special din veniturile de la PFA), am mai achizitionat o garsoniera si un apartament cu 2 camere dar pe care le-am cumparat pe numele fetitei si cu o clauza cu uzufruct pe numele meu.
8. In parallel sotia a primit ca mostenire de la familia sa anumite bunuri imobile care nu sunt sigur daca intra in lista de partajari.
Ar fi de interes doar o bucata de teren pe care sotia a intrat in posesie pe perioada casniciei, in localitatea parintilor ei. Pe acest teren s-a ridicat o casa de catre fratele acesteia (toate cheltuielile fiind pe numele sotiei) dar ulterior sotia i-a vandut fratelui ei terenul si casa.
Precizez inca o data atitudinea zeflemista si smecherasca a sotiei pe toata perioada casniciei si in special din 1995 pana in present (de circa 17 ani) de cand sotia nu contribuie financiar cu nimic in casa indifferent daca a avut sau nu servici. Am inteles de undeva ca exista un articol in noul Cod Civil care reglementeaza o astfel de situatie.
Va rog sa-mi spuneti cum s-ar putea partaja bunurile mai sus mentionate mai ales ca intre timp fetita a devenit majora si nu stiu daca face parte la partajare.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 20:04, 12 Noiembrie 2012
Buna ziua,

Dar opinia sotiei care este? Ce facea dansa cu banii castigati din salariu? Daca ii cheltuia in alta parte cum ati acceptat aceasta situatie pana acum si ce v-a facut sa intoarceti foaia? Ce doreste ea in urma partajului? Ati discutat cu dansa? Poate reusiti sa va intelegeti inainte sa ajungeti sa va razboiti in tribunale. Banii pe care i-ati cheltui in justitie ii puteti utiliza pentru fiica Dvs. Incercati sa aveti o discutie , eventual in fata unui mediator (daca spuneti ca sotia are fata de Dvs o atitudine zeflemitoare), astfel incat se iesiti din casnicie onorabil.
Buna ziua,
Sotia doreste 50% din tot. Mi se pare nedrept daca tin cont de aportul ei fata de familie si fata de atitudinea ei generala. Sunt de acord ca impartirea sa se faca in parti egale (50%) in masura in care sotul sau sotia incearca sa faca tot ce poate pentru binele familiei; ajuta si ea cu ce poate chiar daca are un salariu mai mic sau posibilitati fizice sau intelectuale mai mici decat celalalt partener; ajuta macar cu un sfat si se implica in problemele familiei. Dar daca ea sau el sta si profita de aceasta situatie incercand sa caute sa obtina doar ce este bun strict pentru ea (el) sau sa caute un profit cat mai mare pentru ea mergand pe principiul ca oricum din ce ramane (dupa ce isi trage partea ei), legea ii va da 50%. La casatorie juramantul spune ca trebuie sa fii alaturi de partenerul tau de viata ..la bine si la greu". In situatia de fata nu s-a respectat acest juramant si deci si partajarea de 50% nu trebuie aplicata.
Referitor la banii castigati de sotie, aceasta i-a cheltuit in scop propriu. La un moment dat se ,,unple paharul", si constati ca trebuie sa spui: ,,ajunge"!!!
Pe de alta parte acum este si ea de acord cu divortul.
De ce nu am facut acest pas mai devreme? Poate pentru ca nu am avut alta alternativa (mult timp situatia financiara a familiei a fost precara iar ruperea casniciei ar fi fost o cadere in neant); de frica de Dumnezeu; de rusine fata de socri si alte persoane din familie; de frica de situatia de dupa divort; nu am avut timp pentru un astfel de eveniment prioritatea fiind sa trag familia inainte; pentru ca sunt un familist convins si nu am fost niciodata un fante; poate ca am si eu ca oricare defectele si lipsurile mele; sau poate pentru faptul ca sunt prea bleg.
Pentru toate astea la un loc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dinumarcel dinumarcel Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se face partajarea urmatoarelor bunuri: 1.Am avut o garsoniera inainte de casatorie dar aceasta era a ICRAL-ului (cum ... (vezi toată discuția)
Posibil partaj mar4905 mar4905 Sotia a deschis actiune de divort termen in iunie 2011, avem un copil de 17 ani, ea a plecat cu copil la o sora de -a ei cu copilul tin legatura vine pe la ... (vezi toată discuția)
Ce cota parte i-mi poate reveni? NICOLAE_12 NICOLAE_12 Dupa divort, fosta sotie a deschis actiune de partaj asupra imobilului in care am locuit. Doreste sa obtina o cota parte exclusiva deoarece contributia ... (vezi toată discuția)