avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum se face partajarea urmatoarelor bunuri:
1.Am avut o garsoniera inainte de casatorie dar aceasta era a ICRAL-ului (cum erau foarte multe locuinte inainte de 1989). In 1990 am cumparat-o pe numele meu de la ICRAL (dar eram casatorit). Mai apoi am vandut aceasta garsoniera (fiind casatorit) si adaugand un plus de bani din sursa ambilor soti, ne-am cumparat un apartament pe numele amandurora. Pe total valoarea garsonierei a reprezentat 80% din valoarea apartamentului. Pot considera la partaj ca aportul meu a fost mai mare si sa solicit un procent de partaj mai mare (la apartament)?
2. Pe perioada casatoriei am avut un PFA si mai apoi si un SRL. Veniturile de la aceste firme (PFA+SRL) sunt luate in consideratie la partajare? Adica, veniturile acestea (bani, inventarul firmelor, utilaje etc) trebuie impartite cu sotia la partaj?
3. Veniturile de la cele doua firme (PFA+SRL) au fost folosite la intretinerea familiei (practic, familia a fost intretinuta exclusiv din aceste venituri, sotia ne-contribuind financiar in familie cu nimic desi a avut servici). Acest aspect poate avea vre-o influenta asupra partajului?
4. Cu veniturile de la cele doua firme (PFA+SRL) am facut investitii dintre care cea mai importanta: am cumparat un teren (pe numele ambilor soti) pe care am construit o casa si un atelier pentru firma. Materialele pentru constructia casei si atelierului se regasesc in facturi introduse in contabilitatea firmelor. Cum se partajeaza terenul si cladirile?
Va multumesc pentru ajutor.
1. Chiar daca dvs. ati fost titularul contractului de inchiriere, garsoniera a fost cumparata in timpul casatoriei, astfel incat a devenit bun comun si nu puteti sa solicitati cota majoritara pentru acest motiv.
2. Veniturile obtinute din activitatea comerciala pot face obiectul discutiei despre cota majoritara in masura in care veti putea proba ca sotia nu a avut contributie.
3. Da, in masura in care putei proba.
4. In principiu, sotia este in drept sa primeasca 1/2 din activul patrimonial raportat la cota pe care o detineti in societate. Este, la fel, o problema de probatiune.
Nu din activ, ci din drepturile rezultate din parti sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri(apartament) fara copil !? father father Va rog sa-mi spuneti cum se partajeaza bunurile daca sotul a cumparat in timpul casatoriei pe banii lui o garsoniera care a devenit pe numele ambilor soti ? ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj! conico conico buna ziua! am un frate care este casatorit de 9 ani, iar acum 1 luna a depus actele pentru divort, iar sotia lui doreste partajul casei si al bunurilor desi ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sorin2holban sorin2holban Buna ziua, Am si eu o problema. Am divortat, iar acum urmeaza partajul. Inaintea casatoriei cu sotia de care am divortat, am detinut o garsoniera, bun ... (vezi toată discuția)