avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs respins ca tardiv fãrã a fi tardiv!
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs respins ca tardiv fãrã a fi tardiv!

Buna ziua,
ICCJ a respins un recurs ca fiind tardiv introdus.
Am verificat personal stampila postei cand s-a primit comunicarea deciziei recurate si am constatat ca recursul a fost inregistrat la Curtea de Apel in termenul legal (in interiorul celor 15 zile de la comunicare).
Deci,nu a fost tardiv introdus...sigur !
Ce se mai poate face acum,intrucat decizia ICCJ este irevocabila ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 10:35, 19 Noiembrie 2012
Incadrati-va in termenul contestatiei, care se pare, e depasit.......
Oficial,nu s-a luat la cunostinta hotararea,intrucat fiind a ICCJ si irevocabila,nu se comunica din oficiu.Am vazut doar pe net.
Voi face o cerere in acest sens,timbrata,prin care solicit o copie a hotararii.In momentul primirii hotararii,se poate spune ca s-a luat la cunostinta de continutul acesteia si incepe sa curga termenul de 15 zile. Asa este ?
Va multumesc.
Contestatia in anulare,se timbreaza,sau este scutita de la plata taxei judiciare de timbru ?
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
gigelas, utilizator
Tot la fel de bine comunicarea poate fi cea de la data publicarii pe site-ul oficial.
Buna ziua,
De unde sa stie cineva ca eu am internet si ca pot vedea comunicarea ? Deocamdata,nu exista o prevedere legala in sensul ca odata comunicata hotararea pe site-ul instantei de judecata,este obligatoriu si comunicata catre petent.
Hotararea din recurs,nu se comunica (prin posta) ci trebuie solicitata in baza unei cereri. Corect ?
Deci,comunicarea catre petent,va fi atunci cand instanta de recurs va solutiona cererea prin care se solicita hotararea. Abia de atunci este normal sa curga termenul legal de introducere a unei contestatii in anulare (15 zile de la comunicare...art.319 alin.2 ultima parte-C.P.Civ.), intrucat abia atunci "...contestatorul a luat la cunostinta de hotarare...".
Gresesc eu,cumva ?
Va multumesc.
gigelas a scris:
Deci,comunicarea catre petent,va fi atunci cand instanta de recurs va solutiona cererea prin care se solicita hotararea. Abia de atunci este normal sa curga termenul legal de introducere a unei contestatii in anulare (15 zile de la comunicare...art.319 alin.2 ultima parte-C.P.Civ.), intrucat abia atunci "...contestatorul a luat la cunostinta de hotarare...".
Gresesc eu,cumva ?

Nu, dvs. nu greşiţi. Mai mult, în literatura de specialitate s-a arătat că faptul de a cunoaşte minuta nu echivalează cu o cunoaştere a hotărârii. Minuta fiind actul procesual în care se consemnează pe scurt rezultatul deliberării, contestatorul nu are cum să să îşi dea seama, la data la care ia cunoştinţă de aceasta, dacă instanţa a săvârşit o neregularitate procedurală care să poată fi invocată în calea de atac.

Alte discuții în legătură

Recurs la iccj carstea valentin carstea valentin ICCJ a respins recursul inaintat ca tardiv desi se vede clar ca hotarirea curtii de apel este redactata pe data de 08.10.2008 ,iar recursul este depus pe data ... (vezi toată discuția)
Am facut recursul in termen ? cristiannegru cristiannegru pe data de 19.03.2013 mi-a fost comunicata hotararea primei instante, in care s-a mentionat ca termenul de recurs este de 15 zile de la comunicarea ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare rosiorilor rosiorilor Sunt din Braila. La o hotarare a tribunalului Braila privind un litigiu de munca, am formulat recurs la Curtea de Apel Galati. In luna septembrie 2012, ... (vezi toată discuția)