avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotãrâre irevocabilã prin care se admite excepþia ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotãrâre irevocabilã prin care se admite excepþia lipsei capacitãþii procesuale de folosinþã

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati sa inteleg o hotarire la un recurs. Acum 6 ani un prieten a cumparat un teren cu casa. Prorietarul avea titlu de proprietate pe teren si autorizatie pe casa. S-a deschis un proces in care s-a intabulat titlul de proprietate, s-a recunoscut antecontractul de vinzare cumparare si totul a fost in regula. Terenul era inscris intr-o carte funciara veche ( Ardeal), proprietarii tabulari fiind dati cu domiciliul necunoscut.(ultima operatie era din 1910) Si primaria a cofirmat ca sint cu domiciliul necunoscut. Vecinul a fost de fata la expertiza topografica indicind limitele de proprietate. Dupa citiva ani acelasi vecin un mai recunoaste aceste limite, desi intre timp s-a facut si cadastrarea terenului. Mentionez ca acest vecin nu are nici un act asupra terenului. Acum dupa 6 ani a facut recurs la sentinta pronuntata, motivind ca in CF era bunicul lui si el nu a fost chemat in judecata ca si mostenitor. Iar tribunalul a dat urmatoarea solutie la prima infatisare

Solutie: Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă. Admite recursul declarat de B.I. împotriva Sentinţei civile nr. /2.05.2006, în dosar nr. /2006, a Judecătoriei pe care o modifică în sensul respingerii acţiunii civile formulate de reclamanţii M..M. şi soţia M. L.A. Obligă pe intimaţii -reclamanţi să achite recurentului suma de 674,9 lei cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este irevocabilă. Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 8.11.2012.
Cum se poate explica aceasta sentinta, si ce se mai poate face?
Va multumesc mult,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:17, 18 Noiembrie 2012
o atacati cu contestatie in anulare..
Multumesc mult pentru raspuns, cred ca asa se va proceda, dar totusi este un mod foarte ciudat de a se pronunta din partea unei instante, nu credeti ?
Revin si intreb ca un nestiutor ce este excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă ? Era vorba de intabularea unui titlu de proprietate. Azi prin cadstru se poate intabula titlul fara sa chemi in judecata proprietarii tabulari.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
iuliurs, utilizator
iuliurs a scris:
Revin si intreb ca un nestiutor ce este excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă?

Excepţiile procesuale sunt mijloacele prin care partea interesată, procurorul sau instanţa din oficiu, invocă fără a pune în discuţie fondul dreptului, neregularităţi procedurale sau lipsuri referitoare la dreptul material la acţiune, urmărind, după caz, declinarea competenţei, amânarea judecăţii, refacerea unor acte, anularea ori respingerea cererii (Mihaela Tăbârca, Drept procesual civil, vol. I, Editura Universul Juridic, Bucureşti, 2005, p. 488).

Capacitatea procesuală de folosinţă constă în aptitudinea unei persoane de a avea drepturi şi obligaţii pe plan procesual. Potrivit art. 41, alin. (1) Cod procedură civilă, orice persoană care are folosinţa drepturilor civile poate să fie parte în judecată. În cazul persoanelor fizice, capacitatea procesuală de folosinţă începe la naşterea lor şi încetează la moartea lor.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Lipsa capacitate de folosinta a primariei Jayr Jayr Buna ziua tuturor! Speta: Primaria X a dat in judecata angajatii pentru recuperarea unor sume de bani (sporuri) in urma controlului Curtii de Conturi. La fond ... (vezi toată discuția)
Recurs aser aser Daca se admite la recurs exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta ce hotarari se pot ? credeti ca doua, de anulare sau de casare cu trimitere la ... (vezi toată discuția)