avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intentia de vanzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intentia de vanzare

Am si eu o nelamurire...intentia de vanzare poate fi asimilata cu antecontractul de vanzare cumparare????
Raspunsul este nu, daca dam acelasi sens notiunii de "intentie". Potrivit art. 42 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare intentia de a instraina este o manifestare unilaterala a proprietarului care se noteaya in evidentele de publicitate imobiliara. Pe de alta parte intr-un antecontract de vinzare cumparare intervin doua parti : promitentul vinzator si promitentul cumparator si produce efecte obligationale intre parti.
Nu. Intenţia nu este un act juridic. Poate promisiunea unilaterală de vînzare, făcută unei persoane care îşi rezervă dreptul de a cumpăra dacă vînzarea va prezenta interes pentru ea.

Intenţia de vînzare nu este nici măcar ofertă. Am de gînd să vînd, sau intenţionez să vînd nu pot angaja juridic.
Ce intelegeti prin intentie?
Trebuie sa existe o vointa juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Poate clarificati ce intelegeti prin intentie... ca tare mi-e greu de inteles.

Florentina, antecontractul de vanzare-cumparare poate fi numele unui act care sa contina doar o promisiune unilatarala a promitentului-vanzator... nu e musai un act bilateral, cum spuse si Liviu deasupra.
AVLIL, antecontractul de vinzare-cumparare ( sau promisiune de vinzare-cumparare), nu poate avea doar caracter unilateral, atita vreme cit o parte se obliga sa vinda un bun, la o data ulterioara, iar cealalta parte se obliga sa cumpere,achitand eventual si un avans sau o arvuna. In baza unui atare act juridic se nasc drepturi de creanta reciproce intre parti, fiecare avind la indemina mijloace juridice de a constringe cealalte parte la indeplinirea obligatiei asumate. Raspunsul meu s-a raportat la intrebarea pusa de Liliana, care vorbea de "antecontract de vinzare cumparare". Este adevarat ca se poate incheia si o promisiune unilaterala de vinzare.

Alte discuții în legătură

Promisiunea unilaterala, act unilateral? Ulpianus Ulpianus In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract ... (vezi toată discuția)
Anularea promisiuni de vanzare mirela andrada mirela andrada cum se poate anula o promisiune de vinzare sub semnatura privata la terenuri cu legea 18/1991 care au o interdictie de vanzare pe 10 ani (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare gianinafiliuta@yahoo.com gianinafiliuta@yahoo.com Ce valoare are in instanta un antecontract de vanzare -cumparare a unei case?Precizez ca nu au fost respectate obligatiile specificate in acest antecontract de ... (vezi toată discuția)