avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Problema

O familie are 3 copii (2 fete + 1 baiat). Parintii vor sa faca act v-c pe numele baiatului cu clauza de intretinere a parintilor. Actul facut acum poate fi atacat inainte sa moara parintii sau dupa moartea lor? Una din fete are 3 copii, acestia pot cere drept la mostenire dupa moartea bunicilor? Daca intretinerea parintilor a fost OK, dupa moartea lor actul poate fi atacat de ceilalati copii adica de cele 2 fete?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:08, 13 Noiembrie 2012
la modul general vorbind : orice act este atacabil/poate fi atacat de oricine consideră că are un interes, atât în prezent cât şi în viitor.Cel care are ideea/opţiunea/dorinţa atacării ar trebui să pornească de la o documentare juridică (e cazul şi moral) destul de aprofundată, în sensul că : nu orice act atacat, poate fi musai şi desfiinţat/anulabil/anulat.În speţa postată de dvs. : dacă, pe timpul vieţii părinţilor se respectă clauza contractuală, părinţii nu-l vor anula.Dacă un terţ doreşte să-l atace, e liber s-o facă dar NU va avea câştig de cauză deoarece acea proprietate aparţine în prezent doar acelor părinţi.NU copii acelei fete vor veni la moştenire ci doar cei 3 copii ai acelor părinţi (2 fete + 1 baiat).De regulă, oamenii mor pe rând şi atunci va veni la moştenirea rămasă (alta decât apartamentul vândut cu clauză de întreţinere) soţul supravieţuitor în concurs cu cei 3 copii ai lor.
deci..in concluzie daca intretinerea celor parintilor, chiar daca acestia mor pe rand a fost OK nimeni nu mai are ce face, iar casa ramne pe numele celui care a fost facut actul..cam asta am inteles..

si ar mai fi inca ceva: fata care are 3 copii nu a fost casatorita cu acel baiat..si nu are de unde plati pensie alimentara, dar acei copii au fost luati in plasament de mama baiatului..cei 2 nu muncesc, adica parintii copiilor..acum bunicii copiilor trebuie sa plateasca pensie alimentara sau e vreo lege in care sunt obligati sa plateasca?..
Vînzarea catre un descendent, făcută cu clauza întreţinerii, este prezumată a fi un act cu titlu gratuit (donaţie). Aşa spune codul civil.

Actul poate fi atacat de părinţi, pe durata vieţii, dacă descendentul dobînditor nu îşi îndeplineşte obligaţia de întreţinere. Ceilalţi copii nu pot ataca actul atîta vreme cît părinţii sunt în viaţă, ei neavînd calitate procesuală.

După decesul părinţilor, oricare dintre ceilalţi descendenţi cu vocaţie succesorală pot ataca actul (prezumat de lege ca fiind o donaţie) dacă prin acel act le este încălcată rezerva succesorală. Nu pot ataca actul descendenţii care au semnat actul.

Dovada caracterului gratuit nu trebuie facută, prezumţia de gratuitate operînd în favoarea descendenţilor care atacă actul. Dimpotrivă, descendentul dobînditor va trebui să facă dovada caracterului oneros al actului, respectiv să facă dovada prestării efective a întreţinerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cu clauza de intretinere ana_lov3s_u ana_lov3s_u Suntem o familie, casatoriti din 1960 si locuim intr-o casa care am mostenit-o (sotia) din anul 2003 (se intelege ca e in timpul casatoriei) fiind singura ... (vezi toată discuția)
Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Trecerea casei de la parinti la copil ionut_alex ionut_alex Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma ... (vezi toată discuția)