avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... sentinta definitiva
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

sentinta definitiva

Buna ziua , am facut o tranzactie intre mine si fratele meu referitoare la masa succesorala de pe urma tatalui, judecatoria a consimtit tranzactia noastra si ne-a trimis prin posta hotararea pe data de 6 Noe. am primit-o si scrie ultima fraza "FARA DREPT DE APEL " . Un avocat mi-a zis pot merge la judecatorie sa pun stampila definitiv si irevocabil acuma fara sa mai astept 15 zile . Am fost azi si a zis ca tre sa mai astept 15 zile de la primire . Cum este corect ? Si daca tre sa mai astept 15 zile de la primirea prin posta trebuiesc 15 zile calendaristice sau lucratoare ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 09:55, 15 Noiembrie 2012
Puteti legaliza hotararea de acum, dar fara mentiunea definitiva si irevocabila, doar definitiva. Ideal ar fi sa asteptati termenul de 15 zile, care se calculeaza pe zile libere, nici calendaristice, nici lucratoare, in sensul ca sunt 15 zile calendaristice, dar care incep sa se calculeze de a doua zi dupa ce v-a venit hotararea, iar la ultima zi se mai adauga una sau mai multe (in functie de ziua in care pica acea zi, daca e lucratoare sau nu). Stiu, e ciudat rau modul de calcul. Cel mai bine ar fi sa asteptati vreo 20-25 de zile calendaristice, pentru ca si pentru partea adversa trebuie sa treaca termenul de recurs si apoi sa faceti legalizarea.
Trebuie sa treaca 15 zile calendaristice, dar sfatul meu este sa va duceti dupa 20 de zile de la primirea hotararii, pentru ca nu va elibereaza hotararea cu mentiunea irevocabil, la implinirea termenului de 15 zile, intrucat acest termen este un termen in care partile pot declara recurs, ori partea adversa poate depune recurs inclusiv pe cale postala.
Pentru acest motiv se elibereaza hotararea cu mentiunea irevocabil, tinandu-se cont si de acest aspect.
Mai mult, acest termen de 15 zile se calculeaza pentru ficecare parte, deci abia cand au trecut acele 15 (20) de zile pentru toate partile se elibereaza actul solicitat.
Este adevarat ca trebuie sa va informati daca puteti face legalizarea si hotararea judecatoreasca a fost comunicata la toate partile.
Mergeti sa va informati si o sa va descurcati.
Eu personal, nu inteleg care este problema???
Nu sunteti multumit de sentinta? Am inteles ca instanta a acceptat tranzactia dvs., de unde rezulta ca partile sunt multumite si s-a respectat vointa acestora!
Care este graba???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine ca hotararea data de instanta de apel, respectiv tribunalul, sa devina definitiva si irevocabila?  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am primit hotararea instantei de apel si este specificat faptul ca este definitiva si ca o pot ataca cu recurs in termen de 30 de zile. Nu intentionez sa atac ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de recurs ? sau definitiva ? dorudoru dorudoru Ieri 05.05.2011 am prinit acasa Comunicarea de la o Hotarare judecatoaresca. in care scie cu recurs in 15 zile. Intrebare 15 zile lucratoare ? sau 15 zile ... (vezi toată discuția)
Predare permis in urma pierderii procesului bogdan.plesa bogdan.plesa buna ziua ! v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat legat de urmatoarea problema : am contestat un proces verbal prin care mi-a fost retinut permisul de conducere ... (vezi toată discuția)