Se poate face partaj voluntar in situatia in care suntem 4 frati dintre care 2 cu handicap pentru care exista document care numeste un curator special provizoriu (pentru dezbatere mostenire si incheierea actelor necesare dupa mostenire), act pe care l-am obtinut prin instanta.
In ce conditii este posibila dezbaterea succesiunii pe baza acestui act obtinut prin instanta sau ce alte cai legale exista pentru ca partile ce revin celor doi frati bolnavi sa-mi revina pe baza unui act de intretinere. Mentionez ca sora renunta si la partea ei de mostenire cu conditia ca eu sa imi asum ingrijirea lor, cu precizarea ca acest lucru il fac de foarta multa vreme.
pe ce temei s-a acordat curatela? ce fel de handicap?
succesiunea se poate dezbate in baza acelui act. numai ca, in situatia dansilor, ei nu vor putea renunta la succesiune. ulterior, se va putea face partajul dar tot cu aprobarea instantei in masura in care se dovedeste ca actul de partaj le este mai folositor. in ideea in care sunt mai protejati. de exemplu, daca nu sunt in masura sa se intretina singuri, solicitati in instanta acordul privind partajarea bunurilor, astfel incat sa rezulte ca prin partaj (cu sulta privind cota dansilor) si intretinerea care se stabileste in favoarea lor le este benefica.
avand in vedere dispozitiile codului civil, pentru fiecare act de dispozitie facut pentru un ”incapabil” (persoana care nu-si poate apara singura interesele si este nevoie de instituirea unui curator ...) trebuie solicitata incuviintarea instantei de tutela.
Succesiune
angelax
am un frate bolnav gradul 1 (nevazator grav si oligofrenie din copilarie gr 2) si trebuie sa fac succesiunea dupa mama noastra care a decedat. in instanta am ... (vezi toată discuția)