avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare apartament

Buna!
Am facut amenajari in apartament si am obtinut toata documentatia premergatoare obtinerii autorizatiei de modificare apartament (cu cheltuielile aferente) in afara de tabelul cu acordul vecinilor. Aceasta din cauza ca acestia nu sunt de acord, desi le-am explicat ca nu daram peretii de rezistenta ci doar niste parapeti care sustineau ferestrele. Acestia mi-au facut reclamatie si au venit agenti constatatori de la Inspectoratul in constructii care m-au amendat si mi-au impus sa intrru in legalitate (obtinerea autorizatiei). Aici m-am lovit din nou de cerinta primariei ca-mi trebuie si tabelul cu acordul vecinilor. Din nou le-am explicat si acestia nu vor sa semneze. Aceeasi rea vointa o manifesta si presedintele asociatiei de proprietari care sfatuieste vecinii sa nu-mi semneze nimic si-mi pune in vedere sa nu fac vreo modoficare in apartament ci sa-l las asa cum era din constructie.
Ma abtin sa fac afirmatii licentioase asupra modului de gandire si actiune ale acestor oameni si va rog sa ma sfatuiti cum pot obtine autorizatia pt. modificare apartament.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tomasso , utilizator 14:26, 19 Noiembrie 2012
@antisocial c...

Asa este la romani daca unul se descurca , hai sa-i dam in cap . Si eu am modificat mai demult interiorul , mai precis am zidit usa de la sufragerie care dadea in balcon si am pus usa la bucatarie ca sa am intrare in balcon dar nu am avut treaba cu nimeni din vecini .Am observat ca multi ca sa isi mareasca sufrageria desfinteaza usa si geamul de la balcon astfel i dai o mai buna intrebuintare fostului balcon .
Dar nu toti pricep asta ...
Dacă nu ați afectat structura de rezistență (asta va trebui să dovediți, în cel mai rău caz printr-o expertiză), și dacă nu ați afectat vreo zonă din proprietatea comună a imobilului, nu trebuie să vă faceți griji.

Dacă ați fost amendat, ar trebui să facă dovada că ați încălcat proprietatea comună a imobilului sau că ați afectat structura lui de rezistență.

Dacă sunteți convins că nu e așa, puteți să facei o plângere la judecătorie împotriva procesului verbal de contravenție prin care sunteți amendat, la care să atașați și dovada depunerii documentației de autorizare..
Peretele cu geamuri face parte din fatada, deci proprietate comuna. In concluzie va incadrati la modificari proprietate comuna fara acordul asociatiei. Chiar daca e o practica frecventa asta nu inseamna ca e legala. Probabil ca ati inchis si balconul. Pentru aceasta operatiune ati avut autorizatie? Intra in aceeasi categorie de modificari
Si-a mai facut cineva din bloc o astfel de modificare? Daca da, incercati sa tratati cu vecinii respectivi si sa-i atrageti de partea dvs. aratandu-le ca o actiune in instanta le va produce si lor neplaceri, fiindca sunt probabil in aceeasi situatie cu dvs. Daca sunteti prima atunci probabil ca nu veti avea castig de cauza nici in instanta.
A fost amendata pentru lucrari fara autorizatie. Orice lucrare care modifica fatada trebuie aprobata de primarie (da, aici intra si schimbarea dimensiuni ferestrelor, inchiderea balcoanelor; chiar si schimbarea numarului de ochiuri de geam fara a modifica dimensiunea ferestrei). Iar fatada este perete comun (acelasi perete il au si vecinii de deasupra sau dedesubt, stanga sau dreapta), chiar daca separa sufrageria personala de balconul personal, deci trebuie acordul vecinilor.
Atentie, daca nu va intelegeti cu vecinii va trebui sa aduceti totul la starea initiala. Cel mai corect era sa aveti intai un proiect autorizat si apoi sa va apucati de lucrare. Ceea ce mi se pare interesant este ca primaria v-a dat termen pentru intrarea in legalitate; eu stiam ca de la inceputul anului nu se mai accepta asa ceva, s-a schimbat legislatia de urbanism, constructiile fara autorizatie sunt desfiintate automat...
Daca ati primit amenda de la Inspectoratul in constructii inseamna ca ati efectuat modificari care necesitau autorizatie de construire. Cei de la inspectorat v-au pus in vedere sa obtineti autorizatia de construire intr-un anumit termen sau sa readuceti imobilul la forma avuta anterior modificarii. Va recomand sa readuceti totul la forma initiala pana la termenul prevazut in procesul-verbal pentru ca altfel cei de la inspectorat vor inainta o actiune la instanta de judecata si vor solicita obligarea dvs. de a readuce totul la forma initiala. O alta amenda pentru aceiasi fapta nu veti mai primi.
Dupa ce vor constata cei de la Inspectorat ca ati readus totul la forma initiala, puteti sa va incercati norocul sa mai faceti inca o data modificarea. Inteleg, din cele aratate de dvs. ca nu veti obtine niciodata acordul asociatiei sau vecinilor. Nu conteaza daca zidul demolat este in interiorul apartamentului sau intre doua sau mai multe apartamente. Pentru orice fel de modificare trebuie acordul vecinilor sau a asociatiei. Legea nu face o distinctie in acest caz.
Alegeti varianta cea mai avantajoasa avand in vedere legislatia in domeniul constructiilor.

Alte discuții în legătură

Reabilitare bloc eugenmarianpopa eugenmarianpopa Buna ziua, In anul 2003 am renovat si inchis cu geamuri termopane cele doua balcoane ( unul logie la dormitor si celalalt la sufragerie ). In anul 2011 am ... (vezi toată discuția)
Modificare apartament...rog sfaturi Paraiah Paraiah Buna ziua am si eu cateva intrebari despre o modificare daca se poate. Stau intr-un apartament cu 2 camere in care bucatarie este delimitata de sufragerie ... (vezi toată discuția)
Modificari apartament fara aprobarea administratorului - ce pot face? cristinacarstoiu cristinacarstoiu Buna ziua Recent am cumpara un apartament. As dori sa fac modificari legate spargerea unor pereti,nu de rezistenta, cum ar fi desfintarea camarii din ... (vezi toată discuția)