avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Ma numesc Elena sunt nasctua in anul 1959 februarie , am o vechime in munca de 30 de ani , iar 25 dintre ei sunt cu grupa a II- a . Acum sunt pensionata pe caz de boala m-ar interesa cand as putea sa depun cerere sa ies la pensie anticipat .
Multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:16, 15 Noiembrie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1959 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 4 luni iar st6agiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 25 de ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionarte cu 5 ani si 6 luni (61/4 - 5/6 = 55 de ani si 10 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 3 luni (30/0 + 6/3 = 36 ani si 3 luni).

3. - In luna decembrie 2014, la varsta de 55 de ani si 10 luni, va puteti pensiona pentru limita de varsta.
- Deoarece sunteti pensionara de invaliditate trecerea de la pensie de invaliditate se face direct la pensia pentru limita de varsta, in decembrie 2014 si vi se va acorda in continuare cea mai avantajoasa dintre pensii (cea de invaliditate sau cea pentru limita de varsta).

4. Nu aveti cum sa beneficiati de pensie anticipata partiala din doua motive:
- de la pensie de invaliditate se poate trece numai la pensie pentru limita de varsta;
- de pensie anticipata ati beneficia la varsta de 56 de ani si 4 luni adica dupa pensionarea pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate silviappp silviappp Sunt pensionar de invaliditate gradul 2 din mai 2001,am implinit pe 26 noiembrie 2013 55 de ani si conform legii 263\\2010 se poate iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Apostol Pacuta Apostol Pacuta Buna ziua, Poate beneficia o persoana de pensie anticipata fara penalizare in urmatoarele conditii: 1. Nascut in 04.08.1957; 2. In 2017, implineste 43 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata silvia1958 silvia1958 Buna Ziua .. ma numesc Silvia Am fost in pesie de boala de gradul 2 din luna a -12 -a 2006 . Am 27 ani si 9 luni lucrati . In 4 februarie 2013 implinesc ... (vezi toată discuția)