avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SCHIMBARE CUSTODIE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SCHIMBARE CUSTODIE

Buna ziua.
Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum mi-a fost incredintata mie>ulterior sutinut si incurajat de tatal sau in diverse lucruri ,baietelul isi doreste sa mearga sa locuiasca la el...recurgand la diverse fapte necugetate.Pt siuranta lui momentan nu vad alta solutie decat al lasa sa merga momentan catre tatal sau...este locul in care mai asculta de cineva.Problema mea este urmatoarea...tatal sau nu doreste sa-l ia decat daca ii cedez custodia lui.In acest caz care dintre noi 2 trebuie sa mearga la tribunal sa deschida actiunea eu sau fostul sot?
Se poate face aceasta cedare de custodie si la notar?
Exista cumva notiunea de ai ceda custodia doar temporar fostului sot...findac sunt convinsa ca nu va sta prea mult nici acolo.
In speranta ca voi primi raspuns ...va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:27, 19 Noiembrie 2012
multumesc frumos...nu doreste decat sa-l ia decat daca ii este incredintata custodia..insa nici nu vrea sa merga sa faca nimic in acesl scop....offf...multumesc frumos...deci ma pot adresa si eu judecatoriei sa inteleg?
Va raspund mai neortodox: naspa daca nu isi vrea pruncul, l-a facut si legea spune ca da, trebuie sa aiba grija de el. Daca o instanta apreciaza ca minorului i-ar fi mai bine la unul dintre parinti, ok, acolo il trimite si pe acela il obliga sa aiba grija de el. Daca acel parinte nu isi indeplineste datoriile, poate fi obligat sau decazut din drepturi.
Dar, sincer, nu imi vine sa cred ca intrebati, in esenta, daca cineva il poate obliga pe un parinte sa-si ingrijeasca de prunc. Pai il obliga constiinta, societatea, legea etc. Nu inteleg, probabil, nelamurirea dv. in mod concret.

Cat despre custodie, instanta va stabili una comuna, e important pentru dv. ca, daca mai doriti sa aveti sanse sa obtineti locuinta acestui copil la dv., sa faceti actiunea exact pliata pe situatia de fapt si nu o simulatie de neintelegere intre parti.
Personal, nu as face nicio actiune, as notifica tatal ca sunteti de acord cu custodia comuna si locuinta minorului temporar la tata pana ii trec fiului gargaunii si nevoia de autoritate, ca intelegeti sa achitati pentru minor o pensie de x lei lunar incepand cu data la care tatal il ia efectiv pe minor la el.
Daca sunteti de acord, o actiune in instanta e stupida, acolo merg oamenii daca au neintelegeri, asta e spiritul legii.
Daca tatal considera ca mai presus de interesul copilului sau este o hartie fara de care considera ca nu poate sa il aiba in casa lui, atunci poate ca nu e atat de mare nevoia copilului de tata sau tatal nu este indeajuns de responsabil ca sa ii dati acordul pentru locuinta minorului.
Sincer, ne gandim la copil sau sa facem o hartie a carei responsabilitate o pune tot in carca dv.?
Daca mama cere asa ceva si tatal nu face cerere reconventionala se poate respinge ca inadmisibila cererea. Trebuie tatal sa formuleze actiunea in justitie. Puteti depune o declaratie autentica de la notar ca sunteti de acord cu actiunea lui sau sa va angajati avocat care sa arate instantei acest aspect dar sa existe semnatura dvs pe cerere.
Daca mama cere asa ceva si tatal nu face cerere reconventionala se poate respinge ca inadmisibila cererea. Trebuie tatal sa formuleze actiunea in justitie.


Daca postati un mesaj contrar , ar trebui sa si argumentati sau ati postat doar ca sa strecurati nelipsitul " angajati avocat " ?
Pentru ce ar depune cerere reconventionala, sa ceara acelasi lucru si de ce ar merge la notar pentru declaratie ( raspuns la cererea reconventionala) pe care sa plateasca si nu s-ar prezenta in instanta ?

Art. 403

Modificarea măsurilor luate cu privire la copil

În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

:offtopic:

@Robert_12, va rog sa cititi si sa respectati regulamentul de postare in forum care printre altele prevede :
2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare discutiei. Desigur ca, in mod inevitabil, raspunsurile vor contine o doza de subiectivism datorata interpretarii sau practicii proprii, insa ne-am dori sa nu sustii pozitii categorice fara sa aduci argumente in acest sens . De asemenea, nu este acceptabila trimiterea oamenilor catre consultanti (avocati, contabili).
Incalcarea prezentului regulament se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.
www.avocatnet.ro/content/tag...
Multumesc !





Va multumesc frumos tuturor pt timpul acordat si pentru sfaturile si parerile dumeavoastra.Am sa incerc sa contactez avocatatul pe care l-am avut si la procesul de divort sa vad daca se poate face ceva intreprins de mine...tatal categoric refuza sa deschda el actiune in instanta desi sutine ca isi doreste copilul. iar situatia baietelului se intrautateste pe zi ce trece.multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna ronaldo83 ronaldo83 Buna ziua.problema sta in felul urmator. 2 soti au divortat si mama a ramas cu copilul de 10 ani si costodie exclusiva.tatal este plecat in strainatate si ... (vezi toată discuția)