avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Ajutati-ma sa inteleg!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Ajutati-ma sa inteleg!

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie:
1.Tata a murit acum cinci ani. In urma casatoriei au rezultat 2 copii ( eu si fratele meu). De mentionat ca parintii nostrii au divortat acum 20 de ani. Mama s-a recasatorit, tata insa nu.
2.Tata are 7 frati.
3.Acum 6 luni cu aproximatie a murit si bunica ( mama tatalui meu).
4.De cand aceasta a murit s-a creat o intreaga tensiune intre frati in privinta mostenirii acesteia.
5.Eu sunt fortata practic de fratii si surorile tatalui meu sa fac procura si sa renunt la dreptul ce mi se cuvine dupa parinte( care este decedat).
6.Mentionez ca nu stiu cu adevarat care sunt bunurile ce se impart in urma succesiuni. Stiu ca este vorba de casa parinteasca unde a locuit si tata, pamantul aferent si cateva hectare de pamant la camp.
7.Cert este ca eu nu stiu cum sa procedez in acest caz pt ca nu am mai fost pusa intr-o astfel de situatie.
8. Legal si conform legii nu ar trebui sa primesc o citatie la un eventual proces de succesiune? Sau cum se procedeaza , as dori sa-mi raspunde-ti dvs.
9.Ce trebuie sa fac eu sa ajunga partea mea de drept dupa mostenirea cota parte a tatalui meu decedat?
Va multumesc! Mi-ati fi de un mare ajutor.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:21, 31 Ianuarie 2009
Dumneavoastră şi fratele dumneavoastră sunteţi îndreptăţiţi să culegeţi din succesiunea după bunica, prin reprezentarea tatălui, partea la care ar fi avut dreptul tatăl dumneavoastră dacă ar fi fost în viaţă la moartea mamei lui. Cu o condiţie: să acceptaţi (sau să fi acceptat) succesiunea bunicii în termen de 6 luni de la deces.

Nu vă poate forţa nimeni să renunţaţi.

Aveţi dreptul să cereţi instanţei de la ultimul domiciliu al bunicii dumneavoastră (judecătoria), în contradictoriu cu ceilalţi descendenţi ai bunicii, dezbaterea succesiunii şi eventual împărţeala moştenirii.

Dreptul dumneavoastră (împreună cu fratele dumneavoastră) este de 1/8 din partea cuvenită copiilor bunicii (presupunînd că toţi au acceptat succesiunea, că nu sunt nedemni şi că bunica nu a lăsat un testament)

Liviu S.Bordaş.
Va multumesc pentru raspuns!
Acum as vrea sa va intreb cum sa procedez ca "sa accept succesiunea bunici" daca eu nu am primit nici o instiintare judecatoreasca?
In mod normal nu trebuia sa primesc si eu o hartie judecatoreasca , sa mi se aduca la cunostinta despre acest fapt?
Este deja tarziu? Acum inteleg de ce ma preseaza rudele cu procura, sunt si ei la randul lor presati de timp.
Inteleg ca ma sfatuiti sa cer instantei dezbaterea succesiunii, cum sa procedez? Este suficient sa trimit Judecatoriei in scris cererea mea sau trebuie sa imi angajez un avocat?
Procesul se desfasoara intr-o alta localitate decat in cea in care eu domiciliez, nu voi putea fi prezenta la Judecatorie deoarece sunt mama si am 2 copii minori sub ingrijire.
Sincer nu mi-ar fi trebuit nimic drept mostenire, dar rudele nu-mi dau pace, in acest sens trebuie sa lamuresc acest aspect.
Va multumesc din suflet! Nu ma asteptam sa primesc un raspun atat de curand.
Dacă nu vă trebuie nimic din moştenire, puteţi sta pasivă. Nu va trebui nici măcar să vă prezentaţi la vreun proces.

Acceptarea succesiunii trebuie făcută în termen de 6 luni de la decesul celui care lasă moştenirea. După trecerea termenului nu mai puteţi accepta decît dacă obţineţi în instanţă repunerea în termen (dacă sunt îndeplinite condiţiile acesteia).

Dacă aţi acceptat succesiunea (sau dacă, fiind în termen, o veţi accepta) nu sunteţi obligată să vă prezentaţi personal în instanţă. Puteţi angaja un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune bunici - reprezentarea unuia din copii (decedat si el) prin mostenitori carmenbucur carmenbucur Va prezint urmatorul caz: urmeaza sa se dezbata succesiunea dupa bunicii mei (casa + pamant) in favoarea unuia dintre fratii mamei. Bunicii au avut 4 copii , ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 15 ani kike kike Tatal meu a decedat in anul 1995.Nu am facut succesiunea pana in prezent.Nu am facut succesiunea nici dupa bunicii paternali .Ce parere aveti;trebuie facute ... (vezi toată discuția)