avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acordul tatalui pt a emigra in Canada
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acordul tatalui pt a emigra in Canada

Buna ziua,
Sunt in proces de emigare in Canada,si la ambasada imi cer acordul tatalui biologic(pe care nu il pot obtine)
In urma unei relatii de concubinaj de 9 ani,am nascut un copil(are 8 ani),a carui custodie definitiva si irevocabila o am.
Anul trecut m-am casatorit,sotul este cetatean canadian,si am aplicat pt emigrare in Canada. Dosarul nostru este complet,dar ei imi cer si consimtamantul tatalui biologic,iar in cazul in care acesta nu semneaza,o decizie eliberata de Tribunal. Mi s-a spus de catre avocat ca nici un tribunal nu elibereaza asemenea act,iar eu,intre timp,am obtinut o scrisoare de la Politia de Frontiera unde se stipuleaza ca sunt libera sa scot copilul din tara fara a fi necesara aprobarea tatalui.
Intre timp,tatal biologic mi-a deschis un proces in care cere transformarea custodiei unice in custodie comuna,precum si ca Instanta sa ma oblige sa locuiesc cu copilul la adresa la care locuim in prezent.
Toate astea nu le face din dragoste pt copil,el fiind casatorit si vazandu-si copilul de doar 2 ori in ultimii 2 ani,nu il suna,si are un comportament toatal indiferent fata de el,dar in urma discutiei pe care am purtat-o,explicandu-i ca dorim sa plecam,m-a dat in judecata si a inceput sa trimita si pensia alimentara...
Va rog sa ma ajutati si sa ma sfatuiti ce as putea sa fac sau cum pot obtine o hotarare in Instanta.
Va multumesc,
Raluca K
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 21:19, 19 Noiembrie 2012
Tatal va obtine exercitarea autoritatii parintesti in comun cu siguranta de 99,9%, dar dvs. ati putea obtine o hotarare prin care sa se stabileasca domiciliul minorului la dvs. chiar in Canada, deși tatal ar putea sa va acuze că ii limitati dreptul la relatii personale cu copilul prin faptul ca il duceti intr-o tara unde el poate ajunge doar cu viză.
Va multumesc pt raspuns. Deci tatalui i se va acorda custodia comuna,chiar daca nu manifesta nici un interes in ceea ce priveste copilul...... Este uimitor.... Din August 2010 si-a vazut copilu de 3 ori,iar cand l-a luat in vacanta,l-a lasat prietenei lui,in localitatea Busteni,iar el a stat in Bucuresti,unde lucreaza in domeniul constructiilor fara carte de munca...... In urma acestei "vacante" i-am scos copilului un certificat medico-legal,deoarece a fost fript cu fierul de calcat.As fi crezut ca Instanta va tine cont de interesul manifestat fata de copil in toata aceasta perioada,asa ar fi fost normal,caci mutarea in Canada nu ar afecta in nici un fel vizitele lui,avand in vedere ca nu suna,nu vine,iar in cei 4 ani de gradinita educatoare nu l-a vazut nici macar o data,acelasi lucru find valabil si in cazul scolii.... Atunci ce drept ii ingradesc eu?Dar asa cum m-ati sfatuit,voi deschide un proces separat in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti care sa ii suplineasca acordul.
Iar acordarea custodiei comune am inteles ca se face si tinand cont de relatiile intre parinti,primand interesul superior al copilului..... Daca relatiile dintre parinti.....nu sunt,eu ce ar trebui sa fac? Sa-i cer voie sa inscriu copilul la o anumita scoala,sau la anumite activitati extra-scolare omului care m-a lovit de fata cu copilul,care m-a umilit si ar face orice numai sa-mi controleze viata?Atata timp cat nu si-a manifestat nici o dorinta de a-si indeplini drepturile parintesti pana acum,de ce i-ar acorda Instanta custodie comnuna?
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
ralu_k79, utilizator
Si eu sunt de parere ca situatia este absurda.
Va doare capul doar pentru ca tatal vrea sa vada copilul o data pe an.

Vedeti ca in situatia expusa de.Alex este vorba de o judecata in acelasi proces.
In cazul expus de Robert sunt 2 procese.

In cazul lui Alex veti pleca fara copil si va veti judeca.
In cazul lui Robert plecati cu copilul din cate inteleg.

Poate exista si varianta 3.
Sa aveti 3 procese cum s-ar spune desi ar fi doua.

Fara copil nu pot pleca......Deci nu imi ramane decat sa deschid si eu un proces,am sa incerc cu ordonanta presedintiala,si poate am noroc.... Am sa cer si audierea copilului,deoarece implineste 8 ani in Ianuarie,deoarece copilul nici nu vrea sa auda sa mearga in vacanta la tatal biologic,daramite sa fie nevoit sa locuiasca cu el......
In varianta mea mama pleaca cu copilul dupa ce se judeca :)

Imbinati ambele variante :) asa e cel mai bine, solicitati stabilirea locuintei minorului la dvs. in Canada si solicitati de asemenea ca instanta sa stipuleze in sentinta ca nu este nevoie de acordul tatalui pentru parasirea tarii. Nu e prea uzual dar poate aveti noroc.

Tatal va obtine custodia comuna pentru simplul fapt ca legea spune ca asta e regula. Exceptia, adica custodia unica se acorda doar daca tatal afecteaza grav viata copilului, a abuzat de el, etc.

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui pt emigrare si exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti ralu_k79 ralu_k79 Buna ziua, Sunt in proces de emigare in Canada,sotul meu fiind cetatean canadian,si la Ambasada Canadei din Bucuresti mi-a fost cerut acordul tatalui biologic ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului cori32 cori32 Sant disperata. Am un baietel de 2 ani si 4 luni rezultat din relatia cu un cetatean austriac , plateste pensie alimentara dar doar atat nu isi da interesul ... (vezi toată discuția)
Custodie minor iza3212 iza3212 Buna ziua.Sunt divortata de la sfarsitul anului 2011 si am custodia copilului care este in varsta de 10 ani. Deoarece am cumparat un apartament prin imprumut ... (vezi toată discuția)