avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Termenul legal de returnare a unui produs cumparat
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Termenul legal de returnare a unui produs cumparat

Detin un magazin de bijuterii din argint .M-am confruntat cu diversi clienti care au venit sa returneze o bijuterie dupa mai mult de 14 zile fara sa fie defecta si fara nici un motiv . Ceea ce este suparator este faptul ca poate fi o bijuterie scumpa si pretentia lor este sa le dai banii inapoi nu sa schimbe bijuteria cu alt produs ceea ce ar fi cat de cat rezonabil. De aceea as dori sa stiu cu siguranta temeiul legal prin care as putea sa refuz returnarea banilor si sa pot afisa cumva acest lucru.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Srb , utilizator 23:05, 19 Martie 2013
nu eliberati un certificat de garantie in care sunt prevazute niste conditii in care acordati garantia?

vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora este reglementata de Legea nr. 449/2003

[ link extern ]

returnarea contravalorii actualizate a produselor se face atunci cand produsul nu a fost adus la conformitate sau produsul a fost in service mai mult de 10 la suta din termenul de garantie.
returnarea banilor ca nu-i mai place produsul sau fara motiv nu este motiv de returnare.

dca s-ar proceda in acest mod atunci ar fi haos. ma duc sa cumpar un frigider de la un magzin si il returnez in 14 zile dupa care ma duc la alt magazin si tot asa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
cyan, moderator
Daca mergeti in cele Mai "trendy" bijuterii din Europa... Sau Mai mult... Veti vedea ca totul ce este achizitionat se poate returna... Cu chitanta fiscala... In timp de 24-48-poate mai mult in ro.

Dar.... Sa vedem cine returneaza banii... Doar Schimburi in valoarea achizitionata se pot face.... Si mie imi pare normal....

Garantii... Da... Daca sunt defecte... Daca sunt explicatii.... Sunt curios acum de legi in acest domeniu, dar.... Cu siguranta dv. Stiti unde se poate spune "NU"...! Sau cine sunt clientii...:)
Intrebarea lui cyan este foarte buna, un certificat de garantie in care sa specificati clar conditiile in care schimbati bijuteriile vandute va poate feri de multe neplaceri. Va puteti inspira de pe net, de la firmele care vand bijuterii.
De exemplu puteti scrie Garantia vizeaza inlaturarea eventualelor defecte de fabricatie ale produselor. Nu se pot returna produse care prezinta defecte datorate unei proaste utilizari, intretinerii necorespunzatoare sau faptului ca bijuteria nu mai corespunde dorintelor clientilor. - am glumit putin, insa o fraza de genul acesta v-ar putea scuti de neplaceri.

Va trebui sa enumerati desigur instructiuni de ingrijire si precautii de folosinta.
Nici nu va ganditi sa afisati un anunt de genul: "Produsele achizitionate nu se returneza" pentru ca va poate reclama oricine la Protectia Consumatorului.

Cel mai indicat este sa urmati sfaturile colegilor @cyan si @Ares_3, pentru a fi scutita de probleme. In certificat treceti perioada de garantie (la bijuteriile din metale pretioase, marea majoritate practica 2 ani garantie), dar si faptul ca daca in magazinul dvs. nu exista o bijuterie identica cu cea defecta (defectiunea sa nu se fi produs din vina clientului), atunci ii returnati banii.
Aceasta este singura varianta in care dvs. sunteti obligata sa restituiti suma achitata, intergal, si numai daca se afla inlauntrul termenului de garantie.
Bv, bv cyan...=D>

449/2003 care are o actualizare in 2008?

Google pe acea lege... Si priviti Bine art.17...

Spor la vanzari!

Alte discuții în legătură

Returnarea produsului in 24h cristiangheorghe cristiangheorghe Am tot cautat dar nu am reusit sa gasesc textul de elge in care se specifica ca un client poate returna un produs achizitionat in termen de 24 de ore de la ... (vezi toată discuția)
Garantia unei huse ContSters365397 ContSters365397 Buna ziua, am avut problema cu o clienta care a venit, a porbat o husa , a fost incantata de ea, a cumparato si a plecat, dupa aproximativ 4-5 ore sa intors un ... (vezi toată discuția)
In cit timp pot returna o pereche de cizme? Angelinne Angelinne Am achizitionat acum 4 zile o pereche de cisme care au fost ultima pereche si expusa in magazin ...si ajunsa acasa mi-am dat seama ca era probabil ... (vezi toată discuția)