avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... POT FACE PLANGERE IMPOTRIVA ORGANELOR DE CERCETARE ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

POT FACE PLANGERE IMPOTRIVA ORGANELOR DE CERCETARE PENALA?

Intrucat in dosarul de urmarire penala intocmit de organele de cercetare penala , politie si parchet , exista numeroase neconformitati : incalcare flagranta a procedurii de recunoastere din fotografii( fara proces-verbal al procedurii,fara martori asistenti , fara plansa foto) ; procedura recunoasterii in grup( fara proces-verbal , fara martori asistenti) ; declaratii olografe de martori datate de politist cu date anterioare comiterii faptei , cu 6 zile inainte de comiterea infractiunii ; alte declaratii de martori luate chiar in ziua depunerii plangerii de catre societatea prejudiciata , fara a se cunoaste faptuitorii infractiunii ;inscrisul falsificat nu exista in dosar in original, pentru a se putea compara si observa daca inculpatul este autorul ; neaudierea martorilor precizati in faza de cercetare penala , martori care constituiau alibiul inculpatului pentru aparare, iar expunerea faptelor din actul de sesizare este contrazisa de probele administrate in cauza. Fata de cele relatate mai sus, pe scurt , politia a intocmit un referat preluat ad-literam de catre procurorul de la parchet,care n-a mai analizat dosarul si a intocmit rechizitoriul cu propunere de trimitere in instanta . In instanta care a judecat fondul s-a depus o cerere de probatorii in aparare ( martori in aparare, expertiza grafologica ,fisa postului, etc. )care a fost respinsa in totalitate de catre instanta , iar judecatorul a pronuntat sentinta de condamnare si executare a pedepsei cu inchisoarea.

Pentru ancheta penala defectuoasa, facuta de organele de cercetare penala , catre ce organe abilitate sa cerceteze aceste nereguli ma pot indrepta sa fac plangere impotriva organelor de cercetare, in afara de cele locale care se sustin una pe alta iar ancheta ar fi bine sa fie efectuata de organe de cercetare si control care sa asigure obiectivitatea cercetarilor .

Pot face plangere impotriva celor doua organe de cercetare ,politie si parchet cu toate ca nu am epuizat toate caile de atac in instante.
Conform art 260 Cod penal:

Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.

Fireste ca martorul din dosarul dvs. a ales sa respecte declaratiile initiale, pentru a nu ajunge sa fie pedepsit pentru marturie mincinoasa. In cazul in care martorul nu a fost initial constrans sa dea acele declaratii, atunci nu pot exista diferente majore intre marturii. Din cauza acestor diferente flagrante, intre marturiile date in fata organului de cercetare, si in fata instantei, procurorul s-a autosesizat.

Art. 221- C.proc.pen
Organul de urmărire penală este sesizat prin plângere sau denunţ, ori se sesizează din oficiu când află pe orice altă cale că s-a săvârşit o infracţiune. În cazul în care organul de urmărire penală se sesizează din oficiu, încheie un proces-verbal în acest sens.

Deci raspunsul la intrebarea dvs este: Da, este legal cum a procedat procurorul.
Problema este ca atunci cand a fost rechemat la parchet martoru a sustinut aspectele dorite de procuror pentru a putea acuza inculpatul, la reaudierea in instanta iar au fost neconcordante in declarati. Cu toate ca am aratat acest lucru prin concluzi scrise se pare ca judecatorul nu a luat in calcul acest lucru.

Mentionez ca martorul in prima faza a fost acuzat de mai multe fapte penale si a fost scos de parchet doar cu o amenda administrativa.
Numai avocatul care a studiat inscrisurile depuse in dosar si a reprezentat partea, pe tot parcursul poate sa va raspunda la obiect, pentru ca este in cunostinta de cauza.....sau alt avocat la care mergeti cu copiile dupa inscrisurile din dosar si dupa studiul acestuia, va consiliaza asupra posibilitatilor.
Pe acest forum veti primi doar sfaturi/raspunsuri care tin de interpretarea legii si de aplicarea procedurilor, legate de practica judiciara. Fara studierea "hartiilor" din dosar pana si aceste sfaturi "generale" pot fi gresite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa ciurli_si_burli ciurli_si_burli In cazul in care procurorul de sedinta considera ca un martor a depus marturie mincinoasa intr-o cauza penala si spune verbal articolul de lege si ca martorul ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ciucacri ciucacri am si eu o intrebare: ce se poate intampla unui martor care a depus marturie mincinoasa in fata organelor de cercetare, motiv pt care a fost chemat in ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa ionstefanalex ionstefanalex am depus o marturie in fata instantei , ( Înregistrat în data de: 01.11.2010 Obiect dosar: infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G ... (vezi toată discuția)