avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubire societate de asigurare
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubire societate de asigurare

Buna seara. Acum cateva saptamani mi s-a spart o teava in apartament, s-a produs o inundatie si vecinul meu a chemat firma de asigurari cu care avea contract. Acum firma respectiva imi cere sa le platesc daunele. Este normal ca eu sa platesc suma de bani ceruta de ei avand in vedere ca nu a fost culpa mea si ca in momentul in care am constatat fisura la teava am chemat pe cineva sa o repare, doar ca intre timp se produsese deja inundatia?
Cel mai recent răspuns: Ciprian Dinu , Avocat 10:06, 19 Noiembrie 2012
Buna seara,
Pentru a intelege mai bine raporturile legale existente intre vecinul dvs si firma de asigurari, am sa citez cateva prevederi din Legea 260/2008 privind asigurarea locuintelor.
Veti putea constata ca intre dvs si firma de respectiva de asigurari nu exista astfel de raporturi care sa fie reglementate de acest act normativ.
.
"Art. 19
(1)Constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si stabilirea cuantumului despagubirii se fac de catre asiguratorul care a eliberat PAD, in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi.
(2)In cazul proprietarilor care beneficiaza de subventionarea primei de asigurare, cererea de despagubire se adreseaza direct PAID si, prin derogare de la prevederile alin. (1), constatarea si evaluarea prejudiciilor, respectiv lichidarea daunelor se pot face si de o societate desemnata conform normelor emise de C.S.A.
(3)Constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si finalizarea dosarelor de dauna se vor face in termenele si conditiile stabilite de C.S.A. prin normele de aplicare a prezentei legi.
(4)Plata despagubirilor se va face de societatea care a efectuat constatarea si evaluarea, in termenul prevazut prin normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi.
(5)Pentru neplata la termen a despagubirilor se calculeaza penalitati care se platesc persoanei asigurate, in conditiile si in cuantumul stabilite de C.S.A.
(6)Sumele cuvenite ca despagubire pot fi consemnate in conturi bancare deschise de beneficiarii asigurarii sau in numerar.
(7)Despagubirile acordate de PAID pentru daunele acoperite prin PAD nu pot depasi valoarea sumei asigurate obligatoriu.
(8)PAID deconteaza asiguratorilor autorizati numai cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu, precum si despagubirea acordata ca urmare a producerii riscurilor asigurate."

"Art. 20
Asiguratorii autorizati vor plati asiguratilor numai contravaloarea costurilor de reparatii/inlocuire referitoare la prejudiciile cauzate de producerea riscului asigurat, in limita sumei totale asigurate prin PAD."

"Art. 21
Asiguratorii au dreptul sa refuze plata despagubirilor in cazul in care, in termen de 60 de zile de la producerea riscului asigurat, beneficiarii prevazuti la art. 18 nu au instiintat asiguratorul despre acest fapt si daca din acest motiv nu s-au putut determina cauza producerii riscului asigurat si intinderea prejudiciului."

"Art. 22
Pentru riscurile prevazute la art. 6, sumele platite de asigurator asiguratului cu titlu de despagubire, in baza PAD, se constituie dupa cum urmeaza:
a)valoarea asigurata obligatoriu sau, dupa caz, parte din aceasta, corespunzatoare valorii pagubei, se incaseaza de asigurator de la PAID, in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi;
b)calculul despagubirii pentru suma asigurata prin PAD se va face pe baza asigurarii de prim risc."
@milupu: Ma surprinde legatura pe care ati facut-o intre inundatia din conducta si PAD:-/
Cred ca se discuta despre o polita facultativa, altfel asiguratorul nu ar fi despagubit acest risc si ca urmare nu ar fi urmarit cu regres proprietarul instalatiei defectate.
Da, este intemeiat din punct de vedere legal ca societatea de asigurare sa se indrepte cu regres impotriva dumneavoastra (art. 2210 Noul cod civil). Dumneavoastra, generand din neglijenta o inundatie, ati produs vecinului un prejudiciu, pe care este corect si legal sa il acoperiti. Se numeste raspunderea pentru fapta proprie.
Vecinul dumneavoastra in nici un caz nu avea doar asigurare obligatorie, ci si asigurare facultativa, pentru ca numai o asemenea asigurare acopera genul de dauna descrisa.
Va sfatuiesc sa verificati actele prin care este cuantificat prejudiciul vecinului, pentru ca sa nu fie cumva artificial marite pagubele. Dar daca nu constatati asa ceva, va sfatuiesc de asemenea sa achitati societatii de asigurare despagubirea platita, pentru ca altfel veti pierde sigur procesul si veti achita si dobanda legala si cheltuieli de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinte BogdanGradinaru BogdanGradinaru Am o camera de camin cu o suprafata totala de 11 mp la ultimul etaj (etajul 4) intr-un bloc din beton in Craiova. Valoarea acestei locuinte este de maxim ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)