avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament olograf autentificat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament olograf autentificat

Nu stiu daca inteleg bine acest termen. Cineva a facut un testament olograf inainte de revolutie. Conform unor documente, rezulta ca aceeasi persoana are un testament autentificat, la o anumita data, dupa revolutie (interval de aprox. 4 ani). E posibil ca un testament olograf sa fie autentificat ulterior de un notar? Daca da, in ce conditii se face acest lucru? Se poate face in absenta celorlalti potentiali mostenitori? Nu au existat mostenitori rezervatari.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 10:37, 14 Decembrie 2012
Olograf inseamna ca a fost scris in intregimesi semnat de persoana care a lasat mostenirea. Cum bine spunea cineva:"testamentele sunt ca declaratiile de dragoste; poti face oricat de multe doresti .... ". Daca o persoana lasa mai multe testamente cel care se ia in calcul este ultimul.
Testamentul olograf putea fi autentificat de catre notar doar in situatia in care testatorul ar fi semnat in fata lui, nu ulterior.
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
dcba, utilizator
Fiind un act strict personal,t estatorul trebuie sa se prezinte in persoana la autentificare, fiind exclusa reprezentarea sa prin intermediul altei persoane.
Primul testament a fost facut cu 3 ani inainte de deces. Al doilea, cel autentificat, este la o data ulterioara decesului, respectiv dupa vreo 4 ani. Intervalul dintre testamente este de aprox. 7 ani (am gresit socoteala mai sus). Asta ma intrebam si eu, cum poate fi un testament olograf autentificat dupa decesul persoanei?

Sau poate ca nu a fost un testament olograf (eu am dedus asta), ci un testament facut la fostul Notariat de Stat. Exista si un Certificat de mostenitor, eliberat la vreo luna dupa deces (banuiesc ca pe baza primului testament) Deci dupa 4 ani apare acest al doilea testament asa zis autentificat. E posibil sa fie o greseala in documentele de unde am luat aceste date sau cine le-a declarat a mintit?
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2012
dariad, utilizator
Eu zic să vă documentaţi şi abia după aceea să formulaţi întrebările.

Cineva ar fi declarat că... iar noi ar trebui să vă dăm o soluţie sau un răspuns argumentat juridic. Ne cereţi cam mult, pentru puţinul de informaţie oferit.
Incerc sa mai lamuresc lucrurile. Primul testament este pomenit intr-o chemare in judecata. Al doilea testament este pomenit in sentinta aceluiasi proces, care a fost data cam dupa vreun an si jumatate de la citatie. Deci sursele mele sunt oficiale. Dupa data mentionata in chemarea in judecata, primul testament a fost facut inainte cu 4 ani fata de data decesului. Al doilea testament, pomenit in sentinta si care este denumit "autentificat cu nr. ... (aici apare de fapt data)", rezulta ca a fost facut sau autentificat ulterior decesului, cu aprox. 4 ani. Pe atunci erau doar notariate de stat. Nu-mi dau seama ce poate fi, daca stiam nu va mai intrebam. De unde si cum a aparut acest al 2-lea testament? Nu stiu. Daca nu este o greseala de dactilografiere, atunci e foarte ciudat pentru mine.

Alte discuții în legătură

Testament RAD  EMIL RAD EMIL o persoana lasa prin testament intreaga mostenire unui nepot incit sotul ia decedat de mult au avut o fata care a decadat si ea inainte de a de face ... (vezi toată discuția)
Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)
Donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale? mihaela-ioana mihaela-ioana buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai ... (vezi toată discuția)