avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prima de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prima de concediu

Va supun atentie urmatoarea speta
In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati.
Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in contractul colectiv de munca, sectiunea corespunzatoare. Anterior plecarii in concediu angajatul trebuie sa depuna cererea de concediu in care sa adauge la final si faptul ca isi cere prima de concediu.
In luna anterioara plecarii mele in concediu am avut ore suplimentare platite corespunzator.
Nivelul primei care mi s-a acordat este nivelul salariului brut din ultima luna de lucru(cu tot cu ore suplimentare).
Acum la ceva vreme dupa ce am luat aceasta prima, directorul a cosiderat ca departamentul financiar a gresit atunci cand a acordat aceasta prima si ca nu tb luat si ore suplimentare in calculul ei.
textul din contractul colectiv este ambiguu si prevede urmatoarele:
„(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o primă de concediu egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu. Pentru suma acordată se vor reţine contribuţiile angajatorului şi angajatului conform legislaţiei în vigoare.
(2) Prima de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a angajatului.”

v-as ruga daca m-ati putea ajuta cu o opinie avizata in aceasta speta daca este cazul de recuperare sau nu, pentru ca mie nu mi se pare corect.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 20 Noiembrie 2012
Exprimarea articolului este nefericita, ca de obicei in aceste CCM facute de persoane care habar n-au de implicatiile avute in salarizarea angajatilor.
Si eu calculez salarii de 20 de ani dupa un CCM asemanator, dar niciodata nu s-a luat in calculul primei de vacanta valoarea orelor suplimentare.

Prima preveder legala a sporurilor permanente a fost in Legea nr.49/1992:

ART. 3
Legea nr. 3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
3. Alineatul 1 al articolului 64 va avea urmãtorul cuprins:
"Contribuţia de 3% pentru pensia suplimentarã se plãteşte, în condiţiile legii, de cãtre toţi salariaţii cuprinşi în sistemul asigurãrilor sociale, pentru sumele încasate drept salarii de baza, la care se adauga:
- sporul de vechime în munca;
- sporul pentru lucrul în subteran, precum şi pentru lucrul pe platformele marine de foraj şi extracţie;
- indemnizaţia de zbor;
- sporul pentru condiţii grele de munca;
- sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
- sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare;
- alte sporuri cu caracter permanent prevãzute în contractele individuale de munca, potrivit legii."


Aceasta lege a fost abrogata in 2001, la aparitia Legii pensiilor nr.19/2001, iar de atunci ar fi trebuit precizat in fiecare CCM (sau regulament intern) al firmei care anume sunt acele sporuri permanente folosite in unitatea respectiva.
Sporurile permanente au fost mereu in legatura cu venitul baza de calcul al CAS pana la 01.04.2001 si nu au inclus orele suplimentare.

HG nr.257/2011:
Anexa 15
Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au fãcut parte din bazã de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori dupã timp, pe bazã de tarife sau cote procentuale;
● participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitãţile economice;
● premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizãri deosebite;
● recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
● diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
● drepturile de autor;
● drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncã;
● al treisprezecelea salariu;
● formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didacticã de predare, seminare, lucrãri practice, desfãşurate în afara obligaţiilor de muncã de la funcţia de bazã, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai cãror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activitãţi didactice pentru care nu se justificã înfiinţarea unor posturi;
formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
.....................

CCM pe care il avem este da, unul "nefericit" dar problema este daca in instanta datorita acestei abordari nefericite, institutia ar castiga sau daca ar tb sa restitui banii incasati.
Eu unul cred ca este un " viciu de procedura", respectiv de CCM care mi-ar da dreptate.
Oricum, in instante in conflictele cu angajatorul, angajatul este protejat de legislatia muncii.
adriandinu222 a scris:

.....
Oricum, in instante in conflictele cu angajatorul, angajatul este protejat de legislatia muncii.



Si angajatorul nu este protejat ? .. va pot da numeroase exemple, in care salariatii nu sunt protehati de legislatia muncii ...


In speta, prima de CO = indemnizatia aferenta CO ? .. este posibil ca prima de CO sa fie asemananatoare primei de vacante ...
prima de concediu de care vorbesc este o prima de vacanta
Prin urmare, nu sunt aplicabile prevederile Codului Muncii regeritoare la calculul indemnizatiei aferente CO ...

(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o primă de concediu egală cu salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. Prima de concediu de odihnă reprezintă un salariu brut al angajatului din luna anterioară plecării în concediu. Pentru suma acordată se vor reţine contribuţiile angajatorului şi angajatului conform legislaţiei în vigoare.
(2) Prima de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu a angajatului.”


Cred ca este o eroare a celor care au negociat ccm - ul ori in acceptiunea lor , salariul brut (fraza a II-a) = salariul de încadrare, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Soprul pentru munca suplimentara nu este un spor cu caracter permanent si nu intra in calculul primei de vacanta / primei de CO ...

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu odihna Aurica04 Aurica04 Buna ziua ! Societatea la care lucrez vrea de la data de 1 mai 2017 sa nu mai ia in calcul orele suplimentare lucrate de salariat la calculul indemnizatiei de ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu odihna anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : o salariata care a fost in concediu medical mai multe luni, brutul realizat in lunile de concediu ... (vezi toată discuția)
Prima de vacanta Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Va supun atentiei cazul unei persoane care solicita concediul de odihna si prima de vacanta acordata conform CCM pe unitate, iar lucrurile stau ... (vezi toată discuția)