avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOSTENIREA CREDITELOR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOSTENIREA CREDITELOR

Buna seara. Tatal meu a avut 3 credite de la BCR , BANCPOST si CETELEM. spun a avut deoarece a decedat in urma cu 3 ani.Firmele de asigurari nu au platit creditele cum era normal .Tata a decedat in urma cirozei hepatice iar firmele de asigurari nu au facut plata pt ca el avea o afectiune a ficatului cu 6 ani inainte de a deceda.Nu au ce sa execute deoarece el nu avea bunuri in proprietate.Eu as vrea sa fac mostenirea pt ca este totusi o suma de bani pe care tata a castigat-o in proces chiar daca este decedat (era un drept banesc de la munca).Asiguratorul de la Cetelem a platit contravaloarea creditului ramas desigur suma fiind mai mica,mentionez ca a mai avut un credit de la BCR( dar la care asigurarea sa platit nu era gratuita ca la ultimul credit) acesta fiind dus la termen adica achitat. Intrebarile mele sunt:
Este normal ca firmele de asigurari sa nu plateasca chiar daca exista asigurare de viata?
De ce CETELEM a PLATIT IAR CEILALTI 2 NU?
Daca fac mostenirea preiau si creditele chiar daca au trecut 3 ani de la deces,deci nu a mai putut fi somat?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:23, 19 Noiembrie 2012
Preluaţi tot. Active şi pasive.

Dacă în privinţa datoriilor a intervenit prescripţia, nu aveţi de ce să vă temeţi. Nu mai pot cere executarea silită. Trebuie doar să vedeţi dacă de la ultima rată scadentă au trecut trei ani.

Ratele în privinţa cărora nu a operat prescripţia pot fi urmărite silit. Cum decesul s-a produs acum trei ani, sunt aplicabile prevederile vechiului cod civil. Moştenitorul răspunde cu întreaga sa avere, nu doar cu bunurile moştenite, cu excepţia acceptantului sub beneficiu de inventar. Dacă nu aţi dat declaraţie de acceptare sub beneficiu de inventar, veţi avea de plătit toate datoriile care nu s-au prescris, indiferent de valoarea bunurilor moştenite.

Pare simplu, dar nu este.

Dacă era aplicabil noul cod, era mai uşor. Răspundeaţi doar cu bunurile moştenite, nu cu întregul dumneavoastră patrimoniu.
Multumesc.
Cum adica ultima rata restanta?Dar nici eu nu am bunuri in proprietate deocamdata la aceasta "mostenire" cand intervine prescriptai mentionez ca ci creditele au fost luate in 2007 si au un termen de 10 ani.
Daca au trecut 3 ani sau mai mult de la plata ultimei rate, inseamna ca a intervenit prescriptia si nu mai aveti nevoie sa platiti nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz despagubire pentru credit doina75 doina75 Buna seara . Am o mica problema si v-as ruga sa ma ajutati cu un sfat . In 2006 tata a facut un credit la BCR si a semnat si o polita de asigurare pt credit . ... (vezi toată discuția)
Creditul , mostenire? Adina36 Adina36 Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an ... (vezi toată discuția)
Tata a decedat si are credite la cec SorinMuntea SorinMuntea Tata a decedat in data de 19 ianuarie 2010 eu fiind singurul mostenitor si nu stiu cum sa procedez cu creditul deoarece tata si-a facut asigurarea de viata ... (vezi toată discuția)