Va rog sa ma ajutati.
Fostii mei socri au avut un teren cu o casa de vacanta inceputa in 2001, neterminata care valora aproximativ 300 milioane lei (vechi) . Dupa casatorie, la promisiunea socrilor ca ne vand terenul cu cabana (mie si sotului meu), mi-am vindut apartamentul proprietate comuna ½ cu mama mea, iar cu banii obtinuti am inceput extinderea si transformarea cabanei in casa de locuit. De-abia la o luna de la inceperea investitiei, am aflat ca in extrasul CF exista doar teren intravilan si nu se poate face act de V-C. La insistentele sotului si a soacrei am continuat constructia. Astfel proprietatea a ajuns sa valoreze aprox 2 miliarde (vechi). Obtinerea actelor pentru evidentierea constructiei si intabulare a durat doua luni. Am facut un contract de vanzare cumpare in care socrii vindeau mie si sotului meu proprietatea 1/1, iar mama e trecuta cumparator al dreptului de uzufruct viager deoarece ea mi-a dat banii din partea ei de apartament, pentru construirea imobilului. Fostul meu sot a introdus actiunea de partaj in care sustine ca imobilul a fost construit de parintii lui, iar actul de vinzare cumparare este de fapt o donatie deghizata din partea parintilor lui. Fostii socri pot contesta valabilitatea contractului de V-C?
actul de vanzare-cumparare s-a facut la un birou notarial. nu am mentionat faptul ca socrii mei si-au pastrat dreptul de uzufruct asupra unei camere, iar mama a dobindit drept de uzufruct viager asupra intregului imobil, mai putin acea camera.
Printr-o acţiune în instanţă, oricine poate cere ce doreşte, inclusiv anularea sau constatarea nulităţii absolute a unui contract de vânzare-cumpărare. Mai greu este de dovedit acest lucru în instanţă.
Legiuitorul a consacrat regula potrivit careia "Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante" - art. 969 Cod civil.
Art. 948 Cod civil prevede care sunt conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga;
3. un obiect determinat;
4. o cauza licita.
Dacă partea contractanta, interesată în anularea contractului, va face dovada neîndeplinirii uneia dintre condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege, va obţine în instanţă anularea actului.
În cazul litigiului în speţă, partajul bunurilor comune, vă recomand călduros să vă angajaţi un avocat care va sti cum sa combată pretenţiile reclamantului. În orice caz, în procesul de partaj nu pot fi invocate cu succes vicii ale contractului de vânzare-cumpărare încheiat pentru imobilul în cauză, atâta timp cât acest contract nu a fost desfiinţat printr-o hotărâre judecătorească. ;)