avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... factura cu clauza penala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

factura cu clauza penala

Buna seara!va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: firma x presteaza firmei y servicii, in baza comenzii pe email a reprezentantului legal al firmei y.Acelasi reprezentant al firmei y semneaza de primire factura emisa de firma x, iar langa semnatura de primire in rubrica "semnatura de primire" pune si stampila.Pe factura exista un rand unde scrie mic"pentru neplata la termen se percep penalizari de 5%".Intre timp, firma y intra in impas si nu mai are posibilitatea sa achite factura emisa de x si nici vreun alt furnizor sau debitele catre bugetul de stat.
Dupa cateva luni bune,firma x actioneaza in judecat afirma y pentru plata facturii cat si pentru penalizarile calculate in baza clauzei penale din factura.
mentionez ca reprezentantul firmei y a semnat doar de primire, fara a cunoaste acea clauza trecuta si fara ca reprezentantul firmei x sa fi facut vorbire vreodata despre aceasta(semnatura si stampila nu arata in nici un fel pe factura ca ar fi de acord cu acea clauza penala).Intrebare: credeti ca instanta va admite cererea reclamantului?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: anjinsan , utilizator 10:15, 27 Noiembrie 2012
Din cate stiu nu se tine cont de acea clauza trecuta pe factura.
imi puteti spune baza legala,va rog?
Clauza penala are caracter de conventie accesorie conventiei de vanzare - cumparare, dovedita cu facturi. Pentru valabilitatea clauzei penale trebuie indeplinite conditiile de valabilitate ca pentru orice conventie. Prin urmare, semnarea unei facturi nu are ca efect si semnarea unei clauze penale, atat timp cat consimtamantul exprimat prin semnarea facturii se refera doar la operatiunea juridica consemnata in factura respectiva. Mai mult, in situatia in care factura este semnata de imputernicitul desemnat cu achizitionarea de marfa, nu are un mandat pentru a semna o clauza penala si aceasta nu are forta juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura comerciala ce putere juridica are? Elyg Elyg Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: am emis un nr de facturi catre o societate, mentionand pe fiecare factura penalizari in caz de intarziere a ... (vezi toată discuția)
Contract pe spatele facturii legal? bbn_1982 bbn_1982 Eu, s.c. am cumparat de la alta firma niste marfuri pe baza de factura. Pe spatele facturii, este un contract cu 1% penalitati ptr fiecare zi intarziere. Am ... (vezi toată discuția)
Inregistrare primire bunuri fara plata (prejudiciu) bestb bestb Buna ziua! Am avut un litigiu cu o societate. S-a procedat la incheierea unei intelegeri din care reiese ca soc respectiva isi asuma greselile si - ca ... (vezi toată discuția)