avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in constatare sau modificare Carte funciara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in constatare sau modificare Carte funciara

Ce actiune ar merge deschisa in cazul unui teren cu suprafata mai mare in realitate decat in acte? Mentionez ca terenul e intabulat, diferenta de suprafata e de 12%, am construit pe el o casa; la masuratorile cadastrale reiese suprafata mai mare decat in acte.
Care ar fi costurile unei astfel de actiuni si impotriva cui trebuie sa o pornesc?
Cel mai recent răspuns: fight_for_justice , utilizator 18:49, 18 Iulie 2018
Buna dimineata !
Incercati , mai intai , varianta simpla : in baza masuratorilor efectuate pe persoana autorizata solicitati inscrierea in evidentele fiscale si agricole ale primariei locului situarii terenului , urmata de intocmirea cartii funciare . daca apar probleme , nu aveti decat varianta unei actiuni judecatoresti indreptate , cel mai probabil (in masura in care acel teren nu apartine altcuiva) impotriva primariei respective ... Succes !
Buna ziua,

Se impune a se face in primul rind o actiune in constatarea dreptului dvs de proprietate asupra surplusului de teren si abia apoi, cu hotarirea definitiva si irevocabila puteti intabula pe numele dumneavoastra si suprafata de teren in plus.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Dar avand in vedere ca diferenta de suprafata depaseste 10%, nu mi se va respinge dosarul de catre OCPI?

In ceea ce priveste actiunea in constatare, puteti sa-mi indicati, va rog , impotriva cui sa ma indrept , de ce probe am nevoie (adica daca am nevoie de un act de proprietate pe diferenta de suprafata) si cat ar costa taxa de timbru?

De asemenea, va rog sa-mi spuneti, daca este posibil, ce inseamna rectificarea pe cale amiabila? O actiune in granituire nu ar merge? Am ca vecini pe fostii proprietari.

MULTUMESC!
Buna seara magdalena 111,
te rog sa-mi spui cum ai rezolvat situatia si cu ce costuri. Eu am titlul de proprietate pe 1200 mp si schita pentru care am si numar cadasrral arata 1435 mp. Din aceasta cauza nu pot face intabularea. M-au trimis in instanta sa fac o actiune de constatare. Nu stiu daca trebuie in acest caz sa platesc expertiza, daca da, cat costa si ma intereseaza si cat e taxa de timbru si cam cat dureaza o astfel de actiune. Poate imi raspunzi. Eu am postat pe forum intrebari dar nu mi-a raspuns nimeni.
Numai bine iti doresc
Buna ziua! In anul 2011 am cumparat de la bunicii din partea tatalui locuinta si terenul aferent cu suprafata totala de 535 mp conform cadastrului. Casa bunicilor nu a fost locuita de acestia in perioada 1970-1990 timp in care vecinii din spatele casei au impins gardul cu cca. 2 m pe o portiune din proprietatea bunicului. Am descoperit intr-o harata din 1988, cu loturile satului, ca suprafata de teren a bunicilor era mai mare, iar fiul acestora si unchiul meu spune ca era initial de 600 mp iar bunicul , in 1990, nu a cerut vecinilor sa-si retraga gardul la limita initiala deoarece `a incercat sa evite certurile cu acestia`. Vecinii NU au intabulata locuinta si curtea. Ce se intampla cu restul suprafatei pana la 600 mp. O pot revendica? O poate revendica cei doi fii ai bunicului? Se poate ajunge la o actiune in constatare si modificare in cartea funciara?

Adrian Marin a scris:

Buna dimineata !
Incercati , mai intai , varianta simpla : in baza masuratorilor efectuate pe persoana autorizata solicitati inscrierea in evidentele fiscale si agricole ale primariei locului situarii terenului , urmata de intocmirea cartii funciare . daca apar probleme , nu aveti decat varianta unei actiuni judecatoresti indreptate , cel mai probabil (in masura in care acel teren nu apartine altcuiva) impotriva primariei respective ... Succes !


Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2018
fight_for_justice, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare drept de proprietate teren dianazarnescu dianazarnescu Buna ziua, Va expun urmatoarea situatie cu rugamintea de a ma indruma cum pot rezolva problema. Tatal meu are in titlul de proprietate 1200 mp de teren ... (vezi toată discuția)
Radiere carte funciara Alionia Alionia Buna seara! V as ruga mult sa ma consiliati intr o actiune de radiere a unei carti funciare. Despre ce este vorba: sunt proprietara unei suprafete de 864 mp ... (vezi toată discuția)
Anulare carte funciara gabriela63 gabriela63 In urma unei actiuni in revendicare, in 2006 am devenit proprietara unui teren in suprafata de 864 mp in baza unei hotarari judecatoresti , definitive si ... (vezi toată discuția)