Buna seara
Am nevoie de ajutor pentru a evita o eventuala tentativa de inselatorie.
Vreau sa cumpar o masina noua al carei pret este afisat in euro. Eu am euro. Dilerul imi spune ca trebuie la platesc in lei si imi face echivalentul la cotatia de vinzare al unei banci comerciale (cu 0,06 bani mai mult decat cotatia BNR),caz in care eu pierd de doua ori (o data la vanzarea euro la o cotatie mai mica decat la BNR si a doua oara prin modul de stabilire a pretului in ron). Este legal asa? Nu ar fi normal ca echivalentul in ron sa se faca la cotatia BNR.
Multumesc tuturor pentru eventuale lamuriri.
In ceea ce priveste libertatea cursului pentru banci sunt de acord, numai ca pretul in ron a fost stabilit de diler si aici sunt eu nelamurit - privind normele legale.Dilerul nu trebuie sa tina cont de cotetia BNR?
Dealerul lucreaza cu acea banca despre care ati scris mai sus, in functie cursul acelei banci va calculeaza pretul masinii - el nu are dreptul sa stabileasca un curs ''din burta''.
Preturile in euro au menirea sa conserve valoare bunului comercializat indiferent de fluctuatiile cursului valutar, nu e ilegal sa afiseze pretul in euro si sa incaseze in lei la cursul unei anumite banci.
Ati luat oferte de la mai multe firme? Daca ar fi sa imi cupar acum o masina noua as trimite mailuri in care as cere oferta de pret la cat mai multe reprezentante (n-o fi aceea de la care vreti sa cumparati singura din tara).
Nu as uita sa mentionez in fiecare faptul ca sper sa imi faca o oferta pe care sa o aleg dintre cele primite de la celelalte reprezentante.