avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... stagiatura in notariat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

stagiatura in notariat

Buna seara :) am terminat facultatea de drept iar acum as vrea sa fac stagiatura in notariat. Va rog sa ma lamuriti si pe mine..trebuie sa ma inscriu la Camera Notarilor Publici (inscrierea constand intr-un examen ?), apoi sa ma repartizeze cei de acolo la un notariat, fac 2 ani, apoi dau iarasi examen? Sau care e procedura exacta? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 07:00, 8 Martie 2013
In prezent legea 36/1995 ingradeste drastic posibilitatea de a intra in profesia de notar, fiind privilegiati doar descendentii notarilor. (as zice ca dreptul de a paractia profesia de notar este unul succesoral.)
Pentru a intra in profesia de notar sunt doua moduri:
1. pentru cei fara vechime juridica sau cu vechime mai mica de 5 ani
2. pentru cei cu vechime juridica peste 5 ani

Cei fara vechime juridica, dupa promovarea examenului, vor face o periada de 2 ani stagiu (la biroul notarial al tatalui sau mamei sale) dupa care vor ocupa un post vacant creat (special pentru el) de catre UNNPR (din care face parte tatal sau mama acestuia). Statistica confirma faptul ca acest privilegiu se aplica in principal descendentilor de gradul 1, si sporadic descendentilor de grad 2, colateralilor si afinilor (doar in relatia socru-ginere).

Cei cu vechime juridica de peste 5 ani, pot intra in profesie, fara stagiu, daca promoveaza concursul ce se organizeaza pentru locurile ramase vacante dupa ocuparea locurilor de catre notarii stagiar (nimeni altii decat descendentii notarilor). Statistica arata ca se creaza cate un loc vacant din cand in cand, special pentru cate cineva cu influenta, gen descendent al Presedintelui Romaniei.

Mult succes celor care aspira la profesia de notar fara a fi descendenti ai vreunui notar!

Daca exista vreun notar care a intrat in profesie in ultimii 5 ani fara privilegiile de mai sus il invit sa contrazica cele afirmate mai sus prin exemplu personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschiderea unui cabinet notarial aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 In ce conditii poate un absolvent de drept fara experienta sa-si deschida un cabinet notarial? Este conditionat de efectuarea unui stagiu de pregatire ... (vezi toată discuția)
Notar iuliana_talmaciu87 iuliana_talmaciu87 e adevarat k pentru a putea da anul acesta examenul de notar stagiar trebuia depusa cererea la colegiul notarilor de catre notarul public la care fac ... (vezi toată discuția)
Cum pot deveni notar? Gabi-Liliana Gabi-Liliana Ce trebuie sa fac pentru a deveni notar? Am studii superioare juridice, dar nu stiu ce trebuie facut mai departe. Va multumesc. (vezi toată discuția)