avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cine poate convoca AGA in SRL? interpretate art 195 ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cine poate convoca AGA in SRL? interpretate art 195 legea 31/1990

Buna ziua,

Intr-un SRL cu 2 asociati 50-50%, drepturi egale, asociatul care NU ESTE administrator poate convoca AGA, sau poate CERE ADMINISTRATORULUI sa convoace AGA?

Am sesizat in jurisprudenta cazuri in care AGA a fost convocata de catre asociatul fara drept de administrare, iar aceasta AGA nu a fost anulata de instanta, fiind considerata convocata conform dispozitiilor legale.

Legea 31/1990
Art 195 (2) Un asociat sau un număr de asociaţi, ce reprezintă cel puţin o pătrime din capitalul social, va putea cere convocarea adunării generale, arătând scopul acestei convocări.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreistan , utilizator 09:51, 23 Noiembrie 2012
Textul de lege este foarte clar in aceasta privinta. In situatia expusa de dumneavoastra asociatul, care de altfel detine 50% din capital, are dreptul sa ceara convocarea adunarii generale.
Daca sunt neânteleri cu privire la modul de administrare este chiar recomandat să convoace A.G.A.. În acest fel asociatul produce dovezi pentru o eventuală cerere de excludere sau retragere din societate.
lucian huzum a scris:

Textul de lege este foarte clar in aceasta privinta. In situatia expusa de dumneavoastra asociatul, care de altfel detine 50% din capital, are dreptul sa ceara convocarea adunarii generale.


Sincer... vad ca se interpreteaza ca asociatul in cazul acesta poate convoca el AGA dar si ca poate doar solicita administratorului (persoana distincta) sa convoace el(administratorul) AGA.

Care e interpretatea exacta?

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare aga dumilor dumilor Buna ziua! Asociatul majoritar poate convoca aga? Administratorul societatii nu a convocat aga pentru aprobarea bilantului, cerand doar semnarea lui de catre ... (vezi toată discuția)
Adunare generala dragnea.georgeta dragnea.georgeta Va rog sa imi spuneti cum, cine si cand trebuie sa convoace adunarea generala intr-un srl? Vreau sa pun in discutie cateva chestiuni importante si ceilalti ... (vezi toată discuția)
Cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca aga nicoleta_85 nicoleta_85 cat trebuie sa fie minim capitalul social pentru a putea convoca AGA, atat la un SA cat si la SRL? cu 5 % pot convoca adunarea ordinara? (vezi toată discuția)