avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sa dau firma in judecata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sa dau firma in judecata?

Lucrez la o firma de paza si protectie. Suntem inselati pe fata si nu stiu ce sa fac. Am calificare si atestat in domeniu iar salariul brut in CM este de 850 ron. sunt angajat din 01 12 2008 si pana in prezent. Luam 3 ron/ ora. Din 01 01 2009 mi-a majorat salariul pe CM dar in realitate mi-a scazut la 2,7 ron/ h. Lucram 15 cu 33 h. si luam in mana la 240 de h lucrate 648 ron. In octombrie 2012 ne schimba programul la 8/16, 6 zile din 7 si salariul s-a micsorat la 526 ron la 195 h lucrate. Am incercat sa discut cu patronul sa mareasca salariul ca de 4 ani in loc sa creasca salariul, a scazut; iar ca un angajat calificat si cu spor de vechime inclus de 5% nu cred ca acesta este salariul care mi se cuvine. Raspunsul a fost sa ma duc la naiba ca atata imi da. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Komkao Consulting , Consultant protectia mediului 16:08, 22 Noiembrie 2012
Faceti concomitent o sesizare la ITM si depuneti o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Stabilirea unui salariu sub nivelul salariul minim brut pe economie constituie infractiune.
Actiunea in instanta este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar iar sarcina probei revine angajatorului.
Daca e infractiune, faceti plangere la parchetul in a carei circumscriptie isi desfasoara activitatea angajatorul

In judecata il dati sa va recuperati banii, fiindca politia o sa va zica faptul ca ei nu recupereaza banii, ca sa va pacaleasca, fiindca in mod normal ei va trimit apoi in judecata in civil cu ce-au constatat, unde va constituiti parte pagubita civil pentru banii care nu vi i-a dat angajatorul

Codul Muncii
Articolul 264 - Nerespectarea salariului minim brut pe tara; refuzul accesului inspectorilor de munca; primirea la munca fara contract individual de munca

(fostul art. 2791)

(1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
justice123, utilizator
Salariul pe care-l aveti 850 RON depaseste minimul pe economie pt calificarea dvs. (770 ron). In cazul dvs. problema este ca nu va inregistreaza toate orele lucrate. Verificti din curiozitate cu cate ore lucrate sunteti trecut in statul de salarii. In mod sigur nu cu 240 h. Nici nu prea are cum sa va ponteze atatea ore din moment ce maximul de ore admis este de 48 ore pe saptamana cu tot cu ore suplimentare. In al doilea rand nu cred ca beneficiati de sporul de noapte (daca lucrati noaptea) (25% sau compensare cu zile libere platite sau program redus). O plangere la ITM de regula nu va foloseste prea mult. In cel mai rau caz angajatorul va lua o amenda asta in cazul in care nu se descurca. Din punctul meu de vedere ar trebui sa va adresati instantei si sa dovediti ca nu ati fost platit pentru toate orele lucrate. O dovada buna este procesul verbal de predare primire serviciu paza unde se consemneaza ora la care ati intrat si ati iesit din serviciu.



Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
Komkao Consulting, Consultant protectia mediului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Calcul pentru salariul minim stefan300 stefan300 buna ziua ! lucrez la o firma de protectie si paza si am salariul minim pe economie in contract -angajat cu 8 ore pe zi .eu lucrez cate 24 de ore cu 48 adica ... (vezi toată discuția)
Nu mi se platesc orele de noapte!! ktoni2009 ktoni2009 buna. daca cineva poate sa imi raspunda la niste intrebarii???sunt agent de paza la un patron in tg-mures lucrez numai de noapte de la ... (vezi toată discuția)