In anul 2001 am cumparat un spatiu de locuit cu drept de habitatie pana la decesul proprietarului. In septembrie 2008 proprietarul a decedat si a lasat la intretinere o datorie de 1000 ron.Nu am locuit impreuna nciodata. Mi se impune sa platesc aceasta suma. Este legal sau nu ?
Da, moştenitorii defunctului moştenesc tot. Un patrimoniu, nu bunuri. Iar patrimoniul cuprinde active şi pasive, de-a valma, nu doar activele, cum probabil le-ar conveni.
Buna ziua
Doresc si eu un sfat intr-o problema legata tot de abitatia viagera: in anul 2004 X ii vinde lui Y un apartament si isi rezerva dreptul de abitatie viagera. X si Y sunt buni prieteni iar "vanzarea" s-a efectuat pentru ca X nu mai trebuia sa fie propietarul acelui apartament. X s-a mutat in alta locuinta iar apartamentul in cauza a fost inchiriat, banii revenindu-i lui X. Tot X a achitat toate impozitele si a efectuat toate imbunatatirile in acesti ani. Acum X doreste sa vanda apartamentul, Y nu are nimic impotriva si nu cere nimic in plus, dar problema apare cu banii. Actualmente apartamentul valoreaza peste 100.000 EUR, bani pe care X, atunci cand ii incaseaza nu are decat sa-i tina la saltea... nu-i va putea depune in nici o banca fara a justifica de unde-i are (sau sa-i imprastie la cateva banci...), nu va putea achizitiona nimic cu ei.... In cazul in care Y i-ar "vinde" apartamentul inapoi lui X, iar acesta l-ar vinde mai departe s-ar plati impozitul de doua ori...
Se poate ca in schimbul renuntarii la abitatie X sa primeasca o anumita suma din valoarea apartamentului avand in vedere ca si in momentul incheierii actului de vanzare cumparare intre X si Y s-a luat in calcul un pret mult mai mic decat ar fi fost normal tocmai din cauza acestei clauze?
Cum altfel ar mai putea fi rezolvata problema?
Problema initiala, care o fi fost ea de X nu trebuia sa aiba imobil pe numele sau, a fost prost rezolvata.
Astfel, daca prima vanzare a fost fictiva, ea putea fi desfacuta oricand. Si asa pare ca stau lucrurile. Tot in cazul asta, X nu a incasat niciodata banii de la Y, cel putin nu ii avea practic... Acum poate depune la banca si spune ca sunt banii din vanzarea aceea.
IN plus, da, diferenta poate proveni din cedarea dreptului de habitatie... sa spunem asa.
Nu vad o problema reala. Nu vad clar nici intrebarea, care e: ce sa faca X cu banii sau ce?
Pasivul succesoral
owner
Buna ziua,
Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)