avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.305 al.(1) lit.b C.pen
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.305 al.(1) lit.b C.pen

Bună ziua,
Am două întrebări privind înfracțiunea de „abandon de familie” la care nu pot să găsesc un răspuns satisfăcător:
1. „Obligația de întreținere” prevăzută în a doua modalitate de realizare a conținutului infracțiunii în discuție trebuie constatată și stabilită de o instanță civilă sau mă pot adresa direct cu plângere prealabilă?
Mențiune: M.Udroiu spune că obligația de întreținere nu trebuie constatată de instanța civilă; nu se confundă cu „pensia de întreținere”. Cu privire la ultima parte nimic mai adevărat dar mi se pare că obligația de întreținere este o noțiune destul de abstractă care nu poate fi cuantificată de vreo parte după bunul plac.
2. A doua întrebare privește termenul de 2 luni în care poate fi introdusă plângerea prealabilă. Pot formula o astfel de plângere pentru infracțiunea de mai sus (continuă) dacă termenul de 2 luni a fost cu mult depășit însă infracțiunea nu a fost epuitată? Dacă da pe ce motive? P.S. Sunt la curent cu RIL de la art.284 C.proc.pen.
Mulțumiri!
Cel mai recent răspuns: RMU , utilizator 14:33, 23 Noiembrie 2012
1. puteti face direct plangere la politie, ei vor constata infractiunea

2. in cazul unei infractiuni continuate, termenul 2 luni curge de la epuizarea ei. Deci, termenul de doua luni inca nu a fost depasit pentru ca inca nu a inceput sa curga
Mulțumesc!
O să încerc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala TZEPU TZEPU am o intrebare. dupa cat timp pot depune o plangere la politie? este vorba despre violare de domiciliu,atunci am sunat la 112,a venit politia dar m-am ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara!! viarelly viarelly cum e modelul de plangere penala pentru neplata pensiei alimentare timp de un an?? si unde o fac?? la politie sau la tribunal?? (vezi toată discuția)
Speta drept procesual penal din data de 10 sept 2005 stie cineva de ce termenul de 2 luni pentru formularea plangerii prealabile, in cazul infractiuni de tulburare de posesie, se calculeaza de la data ... (vezi toată discuția)