Bună ziua,
Am două întrebări privind înfracțiunea de „abandon de familie” la care nu pot să găsesc un răspuns satisfăcător:
1. „Obligația de întreținere” prevăzută în a doua modalitate de realizare a conținutului infracțiunii în discuție trebuie constatată și stabilită de o instanță civilă sau mă pot adresa direct cu plângere prealabilă?
Mențiune: M.Udroiu spune că obligația de întreținere nu trebuie constatată de instanța civilă; nu se confundă cu „pensia de întreținere”. Cu privire la ultima parte nimic mai adevărat dar mi se pare că obligația de întreținere este o noțiune destul de abstractă care nu poate fi cuantificată de vreo parte după bunul plac.
2. A doua întrebare privește termenul de 2 luni în care poate fi introdusă plângerea prealabilă. Pot formula o astfel de plângere pentru infracțiunea de mai sus (continuă) dacă termenul de 2 luni a fost cu mult depășit însă infracțiunea nu a fost epuitată? Dacă da pe ce motive? P.S. Sunt la curent cu RIL de la art.284 C.proc.pen.
Mulțumiri!
1. puteti face direct plangere la politie, ei vor constata infractiunea
2. in cazul unei infractiuni continuate, termenul 2 luni curge de la epuizarea ei. Deci, termenul de doua luni inca nu a fost depasit pentru ca inca nu a inceput sa curga
Plangere penala
TZEPU
am o intrebare.
dupa cat timp pot depune o plangere la politie?
este vorba despre violare de domiciliu,atunci am sunat la 112,a venit politia dar m-am ... (vezi toată discuția)