avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... speta drept procesual penal din data de 10 sept 2005
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

speta drept procesual penal din data de 10 sept 2005


stie cineva de ce termenul de 2 luni pentru formularea plangerii prealabile, in cazul infractiuni de tulburare de posesie, se calculeaza de la data consumarii infractiunii si nu de la data epuizarii ei, asa cum prevede literatura juridica si practica judiciara ?
Cel mai recent răspuns: Nicole30 , utilizator 20:09, 21 Martie 2006
Potrivit art. 284 alin. 1 C. pr. pen., termenul de două luni în care trebuie formulată plângerea prealabilă, curge din ziua în care persoana vătămată a ştiut cine este făptuitorul.
Termenul se calculează diferit în fiecare cauză , raportat la împrejurările speţei.
De cele mai multe ori, la momentul consumării infracţiunii, persoana vătămată cunoaşte atât că s-a săvârşit o infracţiune precum şi cine este făptuitorul (de exemplu, o lovire săvârşită de o rudă sau de către o altă persoană cunoscută de victimă pe care a identificat-o chiar la momentul comiterii faptei).
Alteori, nici la momentul epuizării, persoana vătămată nu cunoaşte cine este făptuitorul (de exemplu, lovirea săvârşită de o persoană pe care victima nu o cunoştea dinainte). Într-un asemenea caz, potrivit art. 279 alin. 2 lit. a) teza finală, persoana vătămată trebuie să se adreseze organului de cercetare penală pentru identificarea făptuitorului, iar termenul de două luni va curge de la momentul la care organul de cercetare penală îi va aduce la cunoştinţă cine este făptuitorul.
Infractiunea de tulburare de posesie este o infractiune continua. Termenul de 2 luni se calculeaza de la data epuizarii infractiunii (vezi de ex. Tribunalul Maramures, decizia penala nr.16 din 30 ianuarie 2003) si nu de la data comiterii infractiunii chiar daca faptuitorul este cunoscut.
In speta de la examen acest termen se calculeaza de la data cunoasterii faptuitorului, fara sa se tina seama de faptul ca infractiunea comisa este una continua.
De ce?
de ce v-ati oprit aici? pana la urma care este cu adevarat explicatia?
Si daca ai fi judecator,cum ai motiva: spune un judecator din Mures/ sau, etc sau motivezi hotararea referindu-te la textul de lege? CP zice clar care e momentul de la care curge termenul. Precedentul judiciar si doctrina nu sunt izvor de lege. Ganditi si singuri!
ruxy esti pe dinafara problemei...
parerea mea e ca in speta sunt concurente doua situatii..una cu carecter special iar alta general....termenul prescriptiei se calculeaza pt infractiunile continue de la data epuizarii-dar nespecificand despre prescriptia caru i drept este vorba,se considera prescriptia in general(prescr raspunderii penale, prescriptia executarii pedepsei, etc) in situatia spetei , caracterul special este clar, termenul stabilit este pt prescriptia dreptului de a formula plangerea prealabila...ele se exclud nu se completeaza

Alte discuții în legătură

Termenul pana cand se poate depune o plagere Munteanu96 Munteanu96 Care este termenul pana cand se poate depune o plagere penala in urma unui accident auto cu vatamare corporala? (vezi toată discuția)
Prescrierea faptei genutu genutu la cati ani se prescrie o fapta care nu se reclama (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sanda2s sanda2s Buna ziua! In cazul plangerii penale pentru tulburare de posesie exista termen de formulare a plangerii? Multumesc! (vezi toată discuția)