avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeazã stagiul de cotizare în 2012?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeazã stagiul de cotizare în 2012?

Buna ziua,

Situatia: contractul de munca inceteaza la 29 noiembrie 2012 (prima zi nelucrata ar fi 30 noiembrie, zi de sarbatoare legala, oricum nelucratoare).
Contractul de munca nou se incheie incepand cu 3 decembrie 2012.
Astfel, salariatul are o pauza intre contracte de 3 zile, dintre care o sarbatoare legala, o sambata si o duminica.
Practic nu are intrerupere, scriptic da.

Intrebarea: se scad cele 3 zile de pauza din stagiul de cotizare pentru pensie? Il afecteaza cumva?

Cu alte cuvinte, stagiul de cotizare la pensie se compune din zile lucratoare sau calendaristice?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:44, 8 Decembrie 2012
Stagiul de cotizare pentru pensie se stabileste, dintotdeauna, in zile calendaristice.
Prevederea legală este art. 34 din HG nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, însă aceasta nu vă lămureşte prea mult.
Art. 34
(1) Stagiul de cotizare se determina si se exprima in zile calendaristice.
(2) Modalitatea tehnica de transformare a zilelor lucratoare in zile calendaristice, in vederea determinarii stagiului de cotizare realizat, se face potrivit procedurii aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP.

Concret, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001, sunt importante zilele lucrătoare dintr-o lună şi în care o persoană a lucrat efectiv. Dacă o lună are X zile lucrătoare iar o persoană lucrează în toate aceste X zile, în luna respectivă nu există zile lipsă sau pauză sau cum doriţi dvs. să spuneţi. Asta înseamnă că în speţa dvs. nu există o întrerupere a stagiului de cotizare iar stagiul realizat de cotizare al persoanei pentru care întrebaţi nu este afectat.
Va multumesc foarte mult, mi-ati fost de ajutor. (incercasem sa caut in lege, n-am gasit nimic relevant si am crezut ca nu stiu eu care ar fi normele de aplicare)
Buna seara !

In cazul cand in cateva luni ai fost in concediu medical, inainte de 2005, cand conform art.26 dinL19/2000 si art.20 din Norme pentru prestatiile de asigurari sociale nu se datoreaza CAS si ai lucrat in cond deosebite si conf. HG 261/2001 art.13 , acele zile de CM se considera lucrate in conditii deosebite?

Multumesc!
Va raspund pentru ca sunt intr-o situatie similara. Zilele de CM despre care vorbiti trebuie sa fie in cond. deosebite. Programul informatic al CNPP nu permitea insa aceasta incadrare pana in 2006 (si nu permite nici acum, am solicitat eu angajatorului o rectificativa si s-a verificat ca nu a fost corectat programul). Am obtinut rezolutia si la nivel de sentinta a tribunalului(printre altele); astept sa vad cum va solutiona acum CNPP. Va voi tine la curent, daca e important pt. dvs., va rog amintiti-mi prin mesaj privat. Aceasta situatie priveste foarte multi pensionari, si e importanta daca vreodata vom primi majorarile de punctaj legale.

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal coincide cu sarbatoare legala? Coolflo Coolflo Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un text de lege, ordonanta care sa spuna negru pe alb ca cele doua definitii (repaus saptamanl si sarbatoare legala) nu ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Do90ma60 Do90ma60 figurez pe luna Decemvrie 2012 cu 19 zile de concediu fara plata si stagiul de contributie pe luna decembrie nu exista. Intrebare zilele nelucratoare date ... (vezi toată discuția)
Recurs razvandicu razvandicu Va salut din nou!Se poate face recurs la un litigiu de munca in 10 zile de la comunicare..sunt 10 zile calendaristice sau lucratoare? Va multumesc mult. (vezi toată discuția)