avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeazã stagiul de cotizare în 2012?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeazã stagiul de cotizare în 2012?

Buna ziua,

Situatia: contractul de munca inceteaza la 29 noiembrie 2012 (prima zi nelucrata ar fi 30 noiembrie, zi de sarbatoare legala, oricum nelucratoare).
Contractul de munca nou se incheie incepand cu 3 decembrie 2012.
Astfel, salariatul are o pauza intre contracte de 3 zile, dintre care o sarbatoare legala, o sambata si o duminica.
Practic nu are intrerupere, scriptic da.

Intrebarea: se scad cele 3 zile de pauza din stagiul de cotizare pentru pensie? Il afecteaza cumva?

Cu alte cuvinte, stagiul de cotizare la pensie se compune din zile lucratoare sau calendaristice?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2012
smeagull, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:44, 8 Decembrie 2012
@Gabriela Pintea
Daca un salariat lucreaza sambata (de ex.) si primeste liber duminica si luni , asta inseamna ca nu are luna completa ? Dupa cum spuneti dvs. , nu conteaza decat zilele lucratoare din acea luna(desi acel salariat are numarul total de zile din acea luna lucrate) . Ar fi o problema grava cu stagiul de cotizare. Rog un raspuns .
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
migosa, utilizator
@ migosa

Îmi cer scuze pentru că vă răspund aşa târziu, însă eu nu primesc alertele pentru discuţiile în care am scris sau pentru care am apăsat butonul "Urmăreşte discuţia".

Din punctul de vedere al legislaţiei asigurărilor sociale nu are importanţă în ce zile lucrează angajatul dvs. Important este să lucreze în fiecare lună tot numărul de zile lucrătoare pe care îl are acea lună. Nu ştiu exact ce anume completaţi în declaraţia nominală, însă ştiu că la cei care lucrează dosarele de pensie ajung adeverinţele-tip CAS în care apare numai numărul de zile lucrat în fiecare lună. Dacă acest număr coincide cu numărul de zile lucrătoare al fiecărei luni, atunci nu sunt probleme cu stagiul. Dacă acest număr nu coincide cu numărul de zile lucrătoare al unei luni, atunci se "sparge" perioada şi apar stagii lipsă în buletinul de calcul.

Exemplu: luna x are 22 de zile lucrătoare. Dacă un salariat lucrează 22 de zile în acea lună, atunci stagiul de cotizare nu este afectat. Dacă, în schimb, salariatul lucrează mai puţine zile în acea lună, atunci angajatul casei de pensii, când calculează pensia, se opreşte acolo cu stagiul, adică "sparge" perioada, şi reia stagiul cu data din luna următoare care apare în adeverinţa de stagiu ca fiind lucrată. Foarte multe nu ştiu nici eu să vă spun despre asta întrucât sunt aspecte tehnice cunoscute numai de cei care lucrează efectiv la stabilirea drepturilor de pensie.
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
@Gabriela Pintea


Buna seara!
Interesant! Lunile au 20, 21, 22 de zile lucratoare.

Zilele ramase din acele luni incomplete sunt pierdute?

Mulumesc!

Exemplu: luna x are 22 de zile lucrătoare.

Nu au cum să se piardă. După cum rezultă din citatul de mai sus, eu m-am referit la o lună cu 22 de zile lucrătoare. A fost doar un exemplu şi nimic mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal coincide cu sarbatoare legala? Coolflo Coolflo Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un text de lege, ordonanta care sa spuna negru pe alb ca cele doua definitii (repaus saptamanl si sarbatoare legala) nu ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Do90ma60 Do90ma60 figurez pe luna Decemvrie 2012 cu 19 zile de concediu fara plata si stagiul de contributie pe luna decembrie nu exista. Intrebare zilele nelucratoare date ... (vezi toată discuția)
Recurs razvandicu razvandicu Va salut din nou!Se poate face recurs la un litigiu de munca in 10 zile de la comunicare..sunt 10 zile calendaristice sau lucratoare? Va multumesc mult. (vezi toată discuția)