1. Din Legea 176/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 73.1.
(1) Absolvenţii instituţiilor de învãţãmânt şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, în situaţia în care se angajeazã cu program normal de lucru, pentru o perioadã mai mare de 12 luni, beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o primã de încadrare egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii.
(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 43.1.
(1) Dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã absolvenţilor care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt sau absolvenţi ai şcolilor speciale, în vârstã de minimum 16 ani, înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa;
b) nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la art. 73.1 alin. (5) din lege;
c) nu au avut raporturi de muncã sau de serviciu în perioada cuprinsã între absolvirea studiilor şi încadrarea în muncã;
d) se încadreazã în muncã potrivit art. 73.1 alin. (1) din lege în termen de 12 luni de la data absolvirii.
(2) Pentru acordarea primei prevãzute la art. 73.1 alin. (1) din lege, persoanele îndreptãţite vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde se aflã în evidenţã, în termen de maximum 60 de zile de la data angajãrii dupã absolvirea studiilor, urmãtoarele documente:
a) cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 23;
b) actul de identitate al absolventului, în copie;
c) actul de absolvire a instituţiei de învãţãmânt, în copie;
d) înştiinţare emisã de angajator privind încadrarea în muncã;
e) actul în baza cãruia absolventul a fost încadrat în muncã, în copie;
f) declaraţie pe propria rãspundere a absolventului cã la data absolvirii studiilor şi în perioada cuprinsã între aceastã datã şi încadrarea în muncã nu a avut raporturi de muncã sau de serviciu, precum şi cã la data solicitãrii dreptului nu urmeazã o formã de învãţãmânt;
g) declaraţie pe propria rãspundere a angajatorului din care sã rezulte cã în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncã sau de serviciu cu persoana respectivã şi nu are obligaţia, potrivit legii, de a o angaja;
h) angajamentul absolventului pentru respectarea art. 76 alin. (1) din lege, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.
(3) Termenul prevãzut la alin. (2) este termen de decãdere din dreptul de a beneficia de prima prevãzutã la art. 73.1 alin. (1) din lege.
...
Art. 43.2.
(1) În cazul încadrãrii în muncã într-o localitate din alt judeţ, dreptul sub formã de primã, prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, se acordã de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, unde beneficiarul s-a aflat în evidenţã, urmând ca dosarul acestuia sã fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã îşi stabileşte noul domiciliu, care va acorda, dupã caz, şi celelalte drepturi prevãzute de lege şi va urmãri respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(2) Trimestrial, pânã la data de 15 a lunii pentru trimestrul anterior, beneficiarii drepturilor prevãzute la art.73.1 alin. (1) din lege sunt obligaţi sã prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistraţi sau, dupã caz, la care le-a fost transferat dosarul dovezile emise de angajator cã sunt încadraţi.
(3) Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.
(4) Beneficiarilor care nu prezintã sau nu transmit dovada menţionatã la alin. (2) li se va cere, în scris, de cãtre agenţia pentru ocuparea forţei de muncã sã prezinte aceastã dovadã în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii.
(5) Dacã dupã douã astfel de comunicãri absolventul nu prezintã actul doveditor, agenţia pentru ocuparea forţei de muncã va contacta angajatorul cu care s-a încheiat raportul de muncã sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acestuia, şi, în funcţie de constatãrile fãcute, se vor adopta mãsuri în conformitate cu prevederile legale.
Art.43.3
...
(5) Dreptul prevãzut la art. 73.1 alin. (2) din lege se poate cumula cu dreptul sub formã de primã prevãzut la art. 73.1 alin. (1) din lege, precum şi cu prima de încadrare prevãzutã la art. 74 din lege sau cu prima de instalare prevãzutã la art. 75 din lege.
3. Deci firma nu trebuie sa aiba contract cu Agentia de Somaj pentru a da o declaratie ca nu ati lucrat le ea in ultimii 2 ani.
4. Declaratia arata cam asa:
SC _________________________SRL Nr. _________ / ____________
DECLARATIE
Subscrisa societate, prin reprezentantul sau, dl/dna _____, in calitate de Administrator (Director), declaram, pe propria raspundere, urmatoarele:
Dl/Dna ___________, CNP: _______, este salariatul/a nostru, cu contract individual de munca, pe perioada nedeterminata, incepand cu data de _____, conform copiei dupa contractul individual de munca anexat, iar in ultimii doi ani acesta nu a avut raporturi de munca cu societatea noastra.
Dam prezenta declaratie, conform legii, spre a-i servi la ALOFM _________.
ADMINISTRATOR (DIRECTOR).