avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... rezidenta si custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

rezidenta si custodie minor

Buna ziua.
Ma numesc Corina locuiesc in Spania si sunt medic psihiatru.
Sunt casatorita de aproape 14 ani si avem impreuna cu sotul o fetita de aproape 10 ani.
Am hotarat sa divortez. Sotul este deja in Romania fiindca nu a mai putut sa ramana stiind ca am o relatie cu un coleg de munca.
Fiica noastra a fost crescuta si educata aproape in exclusivitate de sotul meu. El nu a prea lucrat in Spania.
Sunt foarte atasati unul de altul.
La procesul de divort daca ii se cere opinia minorei...cred ca o sa avrea sa ramana cu tatal ei.
Eu vreau sa ramana cu mine chiar daca nu am suficient timp sa ma ocup de ea.

Mentionez ca niciunul nu avem vicii, nu suntem agresivi, etc.
AM scris purul adevar ca sa gasesc raspunsuri. Nu pot sa ascund relatia mea sau atasamentul minorei.
Sotul s-a intors in orasul natal. Unul mare din Romania.

Ce atuuri trebuie sa aiba el sau eu ca sa fie inclinata balanta decisiv in afara de opinia minorei ?

multumesc...
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:52, 28 Noiembrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
cat conteaza opinia minorei in decizia instantei ? presupunand ca in ambele domicilii conditiile sun OK ?
Bineinteles ca va conta si opinia minorei daca va fi audiata...sub rezerva puterii de judecata, a capacitatii de a lua decizii, dat fiind varsta acesteia insa, va putea influenta instanta.
Pe de alta parte, asa cum ati descris situatia, balanta este in favoarea tatalui in mod evident, daca este sa judecam doar din prisma afirmatiei ca tatal are mult mai mult timp pentru minora.

Cred ca impreuna cu tatal copilului veti putea lua o decizie cat mai favorabila minorei, in definitiv acesta este interesul amandorura, corect?
Nu este normal sa aveti asteptari din partea instantelor de judecata sa se substituie autoritatii parintesti. Asta fac parintii, iau decizii in interesul copilului.
Instanta trebuie sa intervina doar cand parintii nu se inteleg...asadar, asa cum ati pus problema pana in acest moment, intrebarea dvs pare prematura.

Succes.
din octombrie 2011 custodia este comuna, stabilindu-se doar locuinta copilului la unul dintre parinti.

daca minora a locuit exclusiv in Romania cu tatal sau, urmeaza cursurile unei scoli din Romania, a avut o legatura afectiva puternica cu tatal, tatal are un loc de munca stabil si timp pentru copil, si copilul declara ca doreste sa ii fie stabilita locuinta la tatal sau, atunci - probabil (instanta va aprecia) - dv veti ramane cu dreptul de a avea legaturi personale cu minora.

de asemenea, asa cum am aratat drepturile si indatoririle parintesti le veti exercita in comun.
fetita urmeaza cursurile scolare in spania.
dar de ea se ocupa o romanca pe care o platesc si alte doua persoane la care mai doarme sau o scot si o duc la scoala.

Poate sa imi impute ca nu ma ocup eu de fetita ? Adica sa zica ''minora este crescuta si educata de terte persoane si nu de mama sau tata'' ?

Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
corinapop, utilizator

Alte discuții în legătură

Incredintare minor mirela_feb mirela_feb buna ziua , as avea si eu o intrebare : sunt casatorita si am o fetita de 2 ani si jumatate de 2 ani sunt certata cu sotul meu si locuim separat defapt el ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in alta tara....va rog sa ma ajutati ana s ana s am o fetita de 8 luni, nascuta in spania. daca tatal copilului a plecat in alta tara de cateva luni si nu mai vrea sa se intoarca la noi. are numele lui de ... (vezi toată discuția)
Divort RUXANDRA24 RUXANDRA24 Buna.Ma numesc Mihaela am 24 de ani si o fetita de 3 ani...Cu sotul meu nu mai stau impreuna de 3 luni pt ca viata alaturi de el este imposibila,si de aceea am ... (vezi toată discuția)