avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie?

Tata e dat in judecata pentru ca nu si-a platit leasingul la masina de 2 ani.i se opreste lunar cate o treime din salariu.intrebarile mele sunt:ar putea sa-i ia casa in conditia in care nu ar mai plati bancii?dar daca mi-ar dona casa ce ar mai putea face banca?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:36, 27 Noiembrie 2012
Banca ar putea cere desfiinţarea actului de donaţie, prin acţiunea pauliană (revocatorie).

Mai mult, ar putea face acelaşi lucru şi în cazul vînzării, dacă dovedeşte participarea cumpărătorului (reaua credinţă a acestuia).
Cat timp exista poprire pe salariu si are un loc de munca e mai putin probabil sa se indrepte si impotriva casei. Cel mai bine ar fi sa incercati sa achitati fie integral, fie sa pastrati locul de munca si poprirea respectiva.
Ca o nota, chiar nu reusesc sa pricep de ce ati prefera sa faceti o donatie cu tot ce implica ea ca taxe (pentru ca nu vor fi mici), in loc sa pastrati acei bani pentru a incerca sa achitati mai repede datoria.
aici e mai complicata problema....nu neapara ptr leasing ne-am gandt la o donatie....tata a divortat fosta ii cere daune de 10000lei,iar tata urmeaza sa se casatoreasca din nou.....si ne-am gandi la o donatie....e mai complicata problema.....
Tot creditor e .. si sotia ( fosta ) si societatea de leasing. Ambii creditori se pot indrepta asupra casei, iar o donatie nu va ajuta deloc.
Puteti incerca o alta varianta.. sa vindeti unui tert de buna credinta, iar cu banii ( eventual incasati intr-un cont pe care nu exista poprire ) sa va cumparati dvs o alta locuinta.

Mai exista varianta si cea corecta, sa plateasca ce are de platit.
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator
Actiunea pauliana este definita ca acea actiune acordata de lege creditorilor in scopul de a ataca si a obtine revocarea actelor facute de debitori in frauda drepturilor lor si in beneficiul unor terti care fie au fost complici la frauda, fie s-au imbogatit prin aceasta.

Banca are la indemana o actiune pauliana sau revocatorie impotriva tertului dobanditor,in temeiul art. 1562 Noul Cod Civil, prin care poate solicita revocarea actelor frauduloase care nu va vor mai fi opozabile .

De asemenea, se vor putea urmari bunurile care au constituit obiectul acelor acte.

Efectul actiunii revocatorii se va margini la repararea prejudiciului cauzat insa se va putea oferi bancii suma necesara pentru stingerea pretentiilor , pastrand astfel bunul respectiv.

Termenul in care se poate promova actiunea pauliana este de 1 an de la data cand a fost cunoscut prejudiciul ce rezulta din actele incheiate.


Atat in cazul perfectarii unui contract de donatie, dar si in cazul perfectarii unui contract de vanzare cumparare( in situatia in care cumparatorul este de rea credinta )
sanctiunea nulitatii poate fi operanta.

S-a insituit masura popririi asupra veniturile salariale obtinute.Este posibil ca o alta forma de executare silita , initiata concomitent cu masura deja dispusa sa nu mai fie necesara , in vederea indestularii creantei.



Succes.

Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar neplatit- actiune pauliana pt alt imobil vulpitzarea vulpitzarea Am facut un credit ipotecar pe o perioada destul de lunga. Ipoteca s-a pus pe casa unei nepoate. In momentul de fata locuiesc in casa ipoteca, deoarece casa ... (vezi toată discuția)
Actiunea revocatorie(pauliana)se poate alica si unui contract de donatie? auraneg auraneg DACA INAINTE DE A FII EXECUTAT SILIT TU AI DOMAT PROPIETATEA UNEI PERSOANE CREDITORUL POATE CERE ACTIUNE REVOCATORIE?(PAULIANA) (vezi toată discuția)
Renuntare sau donare mostenire in favoarea mamei maria525253 maria525253 in urma decesului tatalui copii pot renunta sau dona in favoarea mamei partea lor de mostenire daca au credite bancare neachitate (vezi toată discuția)