avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarare divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarare divort

Buna ziua!
Am teminat procesul de divort in data de 13.11.2012. As dori sa stiu in cat timp imi vine hotararea de divort si daca pot sa o ridic mai devreme de la tribunal( unde trebuie sa ma adresez). am un copil cu handicat si trebuie sa pregatesc actele pentru comisie iar timpul ramas este scurt. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:05, 30 Noiembrie 2012
Hotararea de divort se va comunica la domiciliul dvs. Termenul legal de redactare a hotararii este de 30 de zile de la data pronuntarii. Daca divortul s-a desfasurat prin acordul sotilor hotararea este definitiva si irevocabila, si in acest caz nu vi se comunica la domiciliul, ci dvs trebuie sa cereti eliberarea unui exemplar al hotararii, dupa ce aceasta va fi redactata.
Daca doriti sa va vina mai repede hotararea, formulati o cerere la instanta unde solicitati redactarea si comunicarea sentintei cu celeritate catre dvs.

Motivati cererea detaliat cu sustinerile dvs. si motivele pentru care va trebuie cu urgenta.

Daca nu formulati aceasta cerere, datorita perioadei sarbatorilor si a faptului ca sunt multe zile nelucratoare este posibil sa dureze mai mult de 30 de zile.
va multumesc mult pentru ajutor!
Hotararile civile se redacteaza in termen de 30 de zile de la pronuntare.
In situatia in care acest termen este depasit, aveti posibilitatea sa formulati o cerere adresata presedintelui instantei, pe calea careia sa solicitati urgentarea redactarii hotararii.

Chiar si in ipoteza in care ati solicitat desfacerea casatoriei prin acordul partilor si instanta s-a pronuntat in acest sens, sentinta se comunica la domiciliul partilor, pentru ca ea este definitiva si irevocabila de la data pronuntarii numai in ceea ce priveste divortul, insa atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare in privinta cererilor accesorii divortului ( art. 619 al. 4 c.proc.civ.).

Daca problema dvs. este presanta si va intelegeti cu " sotul " dvs. (binenteles daca nu exista motive de apel ), atunci aveti posibilitatea ca dupa comunicarea sentintei , sa va prezentati impreuna la judecatoria respectiva si fiecare dintre dvs. sa formuleze o cerere adresata presedintelui instantei, insotita de o copie a CI, cerere pe calea careia veti arata ca intelegeti sa nu formulati apel impotriva sentintei pronuntate.
Daca uzati de aceasta modalitate, " scapati" de termenul de apel si in acelasi timp veti putea solicita in aceeasi zi legalizarea sentintei de divort.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotararea de divort simona1803 simona1803 Dupa cat timp se primeste hotararea de divort de la pronuntarea sentintei,divortul fiind prin mediator si cale amiabila si ce trebuie facut ca sa o primesc mai ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila LexyaAlexya LexyaAlexya Buna, In urma divortului pronuntat in decembrie 2011, intelesesem ca hotararea judecatoreasca va fi trimisa prin posta la adresa de domiciliu. Intre timp, am ... (vezi toată discuția)
Divort-timp de redactare si comunicare hotarare ? simina-irina simina-irina in cat timp se elibereaza o sentinta judecatoreasca de la terminarea procesului de divort?va rog sa-mi raspundeti,am terminat divortul dupa spusele avocatei ... (vezi toată discuția)