avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... DECES CONTRIBUABIL PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

DECES CONTRIBUABIL PFA

Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: la data de 27.06.2012 sotul meu, intregistrat ca pfa- taxi a decedat; in luna iulie 2012 am depus actele pt radierea la Registrul Comertului a firmei, am depus licenta taxi si am depus la administatia fiscala si declaratia finala. in luna noiembrie 2012 mi s-a transmis de la administratia fiscala ca figureaza cu contributii sociale si impozit restante fff mari, in situatia in care este considerat perioada fiscala tot anul 2012.
Intrebarea mea este: daca sotul este decedat, pfa radiata, cum se procedeaza pt stingerea datoriilor? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 18:27, 3 Decembrie 2012
Conform Art.82 alin.(8)din Codul fiscal ati depus declaratia dupa incetarea activitatii. In baza acesteia Administratia fiscala trebuia sa recalculeze atat impozitul pe venit cat si CAS aferente anului 2012,datorate pana la data de 27.06.2012.Solicitati de la Administratia fiscala "Situatia analitica debite,plati,solduri"in vederea clarificarii sumelor datorate.Sa nu fie vorba de restante si accesorii aferente anilor precedenti .Din pacate ,sumele datorate de catre un contribuabil decedat se platesc de catre mostenitori.

Multumesc pt raspuns, intr-adevar am depus declaratia, dar cred ca la administratie sistemul functioneaza f greu si nu s-a facut recalcularea.
insa am aflat ca exista, cf. HG 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmatoarele prevederi referitore la sumele datorate:
Art. 29
(1) Declaratia individuala de asigurare si contractul de asigurare sociala inceteaza de drept la data decesului asiguratului.
(2) Eventualele sume neachitate pana la data decesului, reprezentand contributii de asigurari sociale si, dupa caz, accesoriile, nu se mai urmaresc. Stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au platit sumele reprezentand contributia de asigurari sociale si, dupa caz, accesoriile.
(3) In situatiile in care sunt facute plati anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele platite pentru aceste perioade, reprezentand contributie de asigurari sociale, se restituie, la cerere, persoanelor prevazute la art. 120 alin. (1) din lege.
(4) In situatiile prevazute la alin. (3), constituie stagiu de cotizare perioada pentru care s-a platit contributia de asigurari sociale, pana la data decesului.
Intrebarea mea este: este in vigoare? si daca da, de ce mai trebuie sa platesc sumele restante?
HG 257/2011 este in vigoare.Mergeti cu declaratia de asigurare la Casa de pensii si vedeti ce ar mai trebui facut.Ma indoiesc totusi de faptul ca Administratia fiscala nu a primit actele contribuabililor de la Casa de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare ajutor deces in d112 diana29 diana29 O salariata a decedat. I s-a dat mamei ajutorul de deces de 2298 lei .Intrebarea este cum il prind in declaratia 112 deoarece stiu ca acesta se scade din CAS ... (vezi toată discuția)
Recuperare ajutor deces feriha feriha Cum se recupereaza ajutorul de deces platit de catre angajator unui salariat. Banii se recupereaza de la Casa de Pensii sau de la Finante.Care este procedura ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor inmormantare pfa al20y al20y Buna ziua; va rog sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: in urma decesului sotului meu la sfr.lunii iunie 2012, asigurat ca pfa (taximetrist), m-am ... (vezi toată discuția)