avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul de donatie se poate transforma intr-unul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul de donatie se poate transforma intr-unul de vanzare- cumparare?

Buna ziua, am si eu o intrebare: am primit donatie un teren din partea unor persoane care nu au copii (dar probabil au nepoti sau alte rude...). Citind diverse mesaje pe forumul avocatnet.ro, am aflat ca donatia se poate ataca. Asa este? Nu de alta, dar as vrea sa vand acest teren si nu vreau sa ma trezesc ulterior cu procese sau sa fiu nevoita sa despagubesc pe cineva...
Cine ar putea ataca aceasta donatie, si cu ce temei?
Ce solutie am sa ma pun la adapost? Pot cere persoanelor care au facut donatia sa schimbe actul cu unul de vanzare - cumparare????
Va multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 02:40, 12 Decembrie 2012
Nu este nevoie sa schimbati actul, donatorii nu pot schimba actul, nu mai au drept de propriertate asupra bunului donat .Mostenitorii rezervatari, carora legea le rezerva cote din masa succesorala sunt : copiii, parintii si sotul supravie
tuitor. Daca la incheierea actului nu exista nici una din aceste categorii de mostenitori, donatia nu se poate ataca.
Buna ziua, donatia a facut-o un domn in varsta, casatorit. Sotia a fost de fata, desi nu a semnat, pentru ca terenul era doar pe numele lui. Domul respectiv nu are copii, iar parintii nu mai traiesc. In actul de donatie se specifica limpede: "fara mostenitori rezervatari". Va multumesc frumos pentru raspuns!
rosetta a scris:
In actul de donatie se specifica limpede: \"fara mostenitori rezervatari\". Va multumesc frumos pentru raspuns!

Gresit! Acel notar este paralel cu meseria sa. Sotia este MOSTENITOR REZERVATAR. Insa stati linistita, in caz ca vindeti terenul si sotia va va face probleme dupa moartea respectivului (daca va deceda el primul), puteti cere obligarea notarului de a va repara prejudiciile! Aveti art. 1256 NCC.

PS:

Fara sa jignesc vreun coleg de forum sau pe oricine altcineva: acel notar este un dement!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
Raoul_mw, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla daca.................... nimenea nimenea Imi permit sa va adresez si eu cateva intrebari. Mama si tatal meu in prezent in viata detin un apartament cu 4 camere.Eu mai am un frate. Mama de ceva timp ... (vezi toată discuția)
Donatie teren intravilan david9797 david9797 buna ziua, soti si sotie dorim sa donam un teren de 8/arii nepotului nostru. rog spuneti daca eu cu sotia am decis ca donam(cadou)terenul prin notar este ... (vezi toată discuția)