parintii mei sunt casatoriti din 1977 si au divortat in 2006. ei au un apartament pe al carui contract sunt trecuti impreuna ca si proprietari. abia la atatia ani de la divort se vb intre ei de un partaj (pentru ca ei desi sunt divortati locuiesc inca impreuna) numai ca tatal meu sustine ca el a inceput sa plateasca avansul la acel apartament din 1973 inca de dinainte sa se inalte blocul acolo si ca din acel an el platea 400 de lei pe luna rata. sustine ca in momentul casatoriei lor el deja luase apartamentul si ca prin urmare dupa 30 de ani de convietuire impreuna mama mea nu are dreptul decat la 35% din acel apartament si ca el nu o sa i dea jumatea ei care eu cred ca ii apartine de drept. intreb daca acest rationament e corect si ce spune legea intr un asemenea caz. multumesc anticipat.
In primul rand, tot ce sustine dansul trebuie sa si dovedeasca... cu chitante, acte... si instanta va decide daca are dreptate. Din moment ce in contractul apartamentului sunt trecuti ambii soti, inseamna ca nu-l "luase" doar tatal, inaintea casatoriei...
In acei ani, pentru contractarea unui apartament proprietate personala, se platea un avans pentru apartament, avans care era contractat cu CEC-ul, rambursabil in 5 ani, ratele erau poprite din salariu.
Cand apartamentul era predat beneficiarului, se intocmea P-V de vanzare-cumparare si incepea plata, tot in rate(15 sau 20 de ani, functie de venitul familiei) a restului de plata.
Deci e plauzibil ca domnul sa fi platit avansul singur.
Mama are dreptul la 1/2 din ratele platite in timpul casatoriei, eventual scazand avansul achitat in prealabil doar de unul dintre soti.
Oricum pt certiitudine trebuie vazute actele: actul de proprietate, contractul de credit, actul de construire etc.
Cel care are o pretentie in instanta trebuie sa o dovedeasca prin mijloacele legale: inscrisuri (chitante, state de plata, contract credit etc), martori, interogatoriu.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Partaj apartament
mancipri
apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)
Succesiune
lexxy5
Buna seara , Am o intrebare , Ce cota parte are sotul supravietuitor la succesiune,
Mama a decedat de curand , iar tata vrea sa ma lase fara ... (vezi toată discuția)
Partaj
ContSters93450
Buna ziua ! Va rog sa aveti amabilitatea de a ma lamuri in urmatoarea problema : tatal meu, in urma divortului de mama, ar putea avea vreun drept asupra unui ... (vezi toată discuția)