avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC

Buna ziua,
Am un salariat a carui sotie este in concediu crestere copil (1 an). Am inteles ca trebuie sa stea si tatal o luna de zile acasa din totalul de 12 luni. Spuneti-mi, va rog, ce acte trebuie sa contina dosarul sotului, ce indemnizatie o sa ia si ce trebuie sa fac eu (de ce acte am nevoie pt a-i suspenda CIM-ul).
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
nicoleta_blu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:24, 29 Noiembrie 2012
1. Tatal este obligat si el sa intre cel putin o luna in CCC dar numai daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului a avut venituri din salarii.

2. Actele sunt aceleasi pe care le-a depus si mama copilului cand a intrat in CCC:
• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

3. - Actele de mai sus sunt cele cu caracter general valabile.
- Va depune la dosar numai pe cele care se potrivesc situatiei sale.
Va multumesc pentru raspuns
As mai avea o nelamurire: salariatul are 11 luni premergatoare nasterii copilului ca si angajat la noi si in cea de-a 12 luna are o pauza de o saptamana. Indeplineste sau nu prima conditie?
1. - Cele 12 luni premergatoare nasterii copilului nu trebuie sa fie neaparat lucrate la acelasi angajator.
- In cele 12 luni intra luna in care s-a nascut copilul si cele 11 luni anterioare.

2. Sunt admise si fractiunile de luna in conditiile rpevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Daca nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC atunci mama va beneficia de intreaga perioada de CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mirela092 Mirela092 Buna ziua, am si eu o intrebare...Daca au trecut 4luni si 1saptamana de la nastere, se mai poate depune cerere pt indemnizatie? Se mai poate acorda ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil? gideacostel gideacostel pentru indemnizatie eu sunt angajat din luna 16-102015 as dori sa stiu daca pot loa indemnizatia pentru copil si ce acte sunt necesara (vezi toată discuția)
De unde si cati banuti primeste o mamica care a lucrat ? Ana-ion Ana-ion Buna ziua, sunt pe cale sa nasc primul copil si din pacate nu sunt lamurita cati banuti trebuie sa primesc de la stat si de unde. De asemenea unde sa depun ... (vezi toată discuția)