avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua, am si eu o intrebare...Daca au trecut 4luni si 1saptamana de la nastere, se mai poate depune cerere pt indemnizatie? Se mai poate acorda indemnizatia? Sotul meu spune ca in maxim 90zile trebuiau depuse actele, dar nu a avut cererea de la locul de munca...intr-un final ii vor semna adeverinta pt indemnizatie, dar nu stiu daca se mai poate acorda sau am pierdut acest drept. Tin sa mentionez ca data nasterii trebuia sa fie 5octombrie, dar am nascut pe 19 septembrie iar sotul meu implinea un an pe cartea de munca pe data de 2octombrie. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:19, 27 Ianuarie 2016
1. Se poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatie oricand pana la implinirea varstei copilului de 2 ani daca sunt indeplinite conditiile legale.

2. Conditiile legale sunt ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale etc.).

3. - Nu e nici o problema daca copilul s-a nascut prematur, exista si pentru asta solutie legala.
- Vor fi luate in calcul lunile noiembrie 2014 - septembrie 2015 (adica numai 11 luni)
- Dar chiar daca se nastea copilul in octombrie tot ar fi beneficiat de CCC si indemnizatie deoarece sunt luate in calcul lunile noiembrie 2014 - octombrie 2015, luni in care era salariat.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Si daca el lucreaza in momentul actual cu CM in alta parte ce se poate face? ii trebuie data adeverinta pt stimulentul de insertie de la munca sau cum se procedeaza? El lucreaza si nu vrea sa ramana acasa. Si ce acte sunt necesare pt a depune dosarul?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2016
Mirela092, utilizator
1. Daca nu vrea sa intre in CCC poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

2. - Nu conteaza unde lucreaza acum.
- ii trebuie o adeverinta de venituri de la locul de munca unde a lucrat in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului si o adev erinta de la actualul loc de munca cum ca este salariat.

3. - Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.

- In general, aceste acte sunt (unele din ele nu va sunt necesare):

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic nicoleta_blu nicoleta_blu Buna ziua, Am un salariat a carui sotie este in concediu crestere copil (1 an). Am inteles ca trebuie sa stea si tatal o luna de zile acasa din totalul de 12 ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de stimulentul de insertie? avatavuliucristian78 avatavuliucristian78 buna ziua am si eu o intrebare din data de 05 04 2016 am o fetita a treia. Eu ca tata lucrez la aceiasi firma din 2013 nu doresc sa raman in concediu de ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata mihaeladiana mihaeladiana Buna ziua, eu voi naste in mai 2013 al 2-lea copil, dar sunt casnica nu am lucrat niciodata cu catre de munca dar sotul da, si as dori sa stiu daca el poate ... (vezi toată discuția)