avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire

Sotul meu are un copil dintr-o casnicie anterioara, plecat din tara , in varsta de 25 ani,De curand se intereseaza ca apartamentul in care locuiesc cu sotul sa i se cuvina lui, dupa ce sotul meu nu va mai fi.Mentionez ca apartamentul este cu ipoteca la banca, iar eu achit la banca lunar rata de 1500 lei.
Impreuna nu avem copii, si va rog sa-mi spuneti ce drepturi are in aceasta situatie.Multumesc.
....elena.
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 00:08, 4 Februarie 2009
nu-mi este clar, apartamentul este bun comun, dobandit intimpul casatoriei sau este bun propriu al sotului dobandit inaintea casatoriei?
Daca este bun comun, are si copilul sotului dar aveti si dvs.
Daca este bun dobandit inaintea casatoriei, numai copilul are drepturi , nu si dvs.

Banuiesc ca este bun comun, deci copilul sotului are dreptul la o cota de 3/4 din valoarea apartamentului, daca unicii mostenitori sunteti dvs. si copilul.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Gabriela Pintea a scris:

Daca este bun comun, are si copilul sotului dar aveti si dvs.
Daca este bun dobandit inaintea casatoriei, numai copilul are drepturi , nu si dvs.

Banuiesc ca este bun comun, deci copilul sotului are dreptul la o cota de 3/4 din valoarea apartamentului, daca unicii mostenitori sunteti dvs. si copilul.

Daca este bun comun copilul are dreptul la o cota de 3/8, fiindca are copilul mosteneste doar 3/4 din jumatatea care revine tatalui, iar sotia va avea 5/8 - cota ei ( jumatate) din bunul comun si 1/4 ce revine din cota sotului.
Rodica Ciobanu, Avocat
:offtopic:

Scuze, sunt prea obosita!
Daca e bun propriu, in caz de deces,...bunul propriu intra in masa succesorala, iar mostenitori sunteti impreuna ( dvs. si fiul din prima casatorie).

Daca in masa succesorala ar intra numai acest bun, dvs.sotie supravietuitoare veti primi 1/4 iar fiul 3/4.

Daca totusi veti..divorta..ceea ce nu dorec nimanui..numai atunci bunul va ajunge in totalitate la fiul din prima casatorie( dar va trebui sa vedeti si alte detalii..poate ca aveti si dvs. un drept de creanta, daca, de exemplu, impreuna cu sotul ati adus imbunatatiri acestui bun..chiar daca e bun propriu).

av. Ileana Schwarz

una e comunitatea de bunuri cu distinctia ( bunuri comune bunuri proprii ) care inceteaza prin divort...
prin deces inceteaza si comunitatea de bunuri dar
in privinta succesiunii, sotul supravietuitor are cota din averea celuilat sot (decedat)..avere lasata in care intra si bunul propriu.
Ileana Schwarz, Avocat

Alte discuții în legătură

Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)
Succesiune kma kma Buna seara! Va cer ajutorul in urmatoarea situatie: TT are un baiat din prima casatorie, care s-a terminat cu divort Cu a doua sotie avea ca bun comun un ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata geo6004 geo6004 Daca sotia tatalui meu locuieste in apartamentul la care am dreptul si eu ca unic copil si nu doreste sa-l vand cum procedez pentru a-mi obtine contravaloarea ... (vezi toată discuția)