avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Medierea in problemele Asociatiilor de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Medierea in problemele Asociatiilor de Proprietari

Buna ziua, as dori daca se poate, ca mediatorii activi pe acest forum, sa-mi raspunda si mie la 2 intrebari legate de posibilitatea folosirii medierii in cadrul asociatiei de proprietari in urmatoarele situatii:
1) rau-platnicul care a acumulat o datorie prea mare si alta sansa nu mai e decat sa fie chemat in judecata si sa se obtina o hotarare irevocabila definitiva de obligare la plata; Cum ar putea interveni mediatorul in aceasta situatie si daca la finalul medierii, suma de plata recunoscuta de parti poate fi executata printr-un executor judecatoresc, in caz ca ramane in continuare neplatita.
2) o alta situatie in care ma intereseaza cum ar putea ajuta medierea, este cea in care proprietarul contesta legalitatea listei de plata a intretinerii si corectitudinea modului in care se repartizeaza cheltuielile, dar presedintele si administratorul fac in continuare tot ce ii taie capul.
Va multumesc si astept cu interes comentariile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: iapost , utilizator 14:59, 3 Decembrie 2012
1. Medierea nu este obligatorie, asa ca prima conditie ca sa puteti incepe ceva este ca rau- platnicul sa doreasca sa se prezinte la mediere.
2. Presupunand ca s-a prezentat, la sfarsitul sedintei/sedintelor puteti vedea cu tristete atat pentru d-voastra cat si pentru mediator ca nu doreste sa ajunga la o intelegere, indiferent de natura ei, ca atare va fi o mediere esuata.
3. Presupunand ca totusi se va ajunge la un acord de mediere, la o intelegere care poate fi parafata prin acest inscris semnat de reprezentatul asociatiei si de rau=platnic, exista posibilitatea ca si in acest caz sa nu dea curs intelegerii. Puteti investi acest acord de mediere cu formula executorie, a fost deja un caz in anul 2010, la Judecatorie sector 4, de investirea acordului de mediere cu formula executorie, ca atare precedentul exista!

"1. Introducere
La data de 25 iunie 2010, Judecatoria Sectorului 4 a pronuntat o hotarare [1] prin care a admis cererea de investire cu formula executorie a unui acord de mediere incheiat in temeiul Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator [2] intre o persoana fizica si doua societati comerciale, prin care a fost solutionat conflictul existent intre acestea anterior declansarii procedurii judiciare.
Acordul de mediere a fost prezentat de catre partea interesata instantei de la domiciliul sau in temeiul dispozitiilor art. 376 alin. (1) C. pr. civ. coroborate cu dispozitiile art. 6 din Directiva 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala."

Pentru mai multe clarificari puteti apela cu incredere la orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor(vezi cmediere.ro) informarea cu privire la mediere este GRATUITA.
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
ContSters259670, utilizator
1-Medierea nu este obligatorie
Daca instsnta de judecata investita cu autoritatea solutionarii actiunii asociatiei de proprietari,in final admite actiunea si pronunta solutie favorabila reclamantei,aceasta are dreptul sa contacteze executor judecatoresc care sa desfasoare demersuri,etape si procedura llegala de executare silita asupra bunurilor in evidenta debitorului
Ca masura de siguranta,asociatia de proprietari are dreptul ,in temeiul disp art 51 din L nr 230/2007 sa instituie privilegiu imobiliar asupra apartamentului si bunurilor debitorului
2-Daca proprietarul contesta temeinicia si corectitudinea calculului listei de plata a cotelor individuale de intretinere,acesta are dreptul initial sa apeleze la disp art 10 din L nr 230/2007,la art 12 A c si d din HG nr 1588/2007 si in final poate solicita la serviciul specializat din primarie ,in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 -exercitarea controlului asupra activitatii financiar contabile a asociatiei de proprietari
La punctul 1 si 2, deja ati primit raspunsul complect si la obiect
As mai adauga doar un singur aspect cu privire la punctul 2. In cazul in care rau-platnicul nu isi achita datoria pentru ca nu este de acord cu modul in care se face calculul intretinerii, doar pentru ca are suspiciunea ca nu este facut in mod just (nu datorita problemelor financiare), atunci medierea este recomandata.
De ce?
Este unica posibilitate ca partile sa stea fata in fata si sa isi raspunda la intrebari, nelamuriri, sa detalieze modul de calcul al intretinerii, etc., fara ca discutia sa devieze sau partile sa foloseasca datorita starii tensionate dintre ei, un limbaj neadecvat, intrucat terta persoana (mediatorul) sustine comunicarea si stopeaza derapajele verbale. Daca se procedeaza la lamurirea punct cu punct a cerintelor fiecarei parti, sub indrumarea mediatorului, se poate ajunge la un acord de mediere pe care partile sa il respecte. In instanta partile nu au posibilitatatea sa discute una cu cealalta, pentru a ajunge la un consens.
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns si apreciez sinceritatea mediatorilor. Cu parere de rau am tras concluzia ca medierea, deocamdata, nu ajuta asociatiile de proprietari, tocmai pt ca nu e obligatorie. Medierea pentru asociatiile de proprietari, ar putea sa salveze mult, mult din timpul si banii impricinatilor, inclusiv pentru judecatori. Acordul de mediere, in cazul asociatiilor si nu numai, ar trebui sa poata fi investit imediat cu formula executorie, astfel incat sa fie pus in practica imediat.La ora actuala, din cauza faptului ca judecatoriile sunt sufocate de tot felul de pricini, termenele de judecata sunt extrem de lungi, de cateva luni, timp in care datoria rau-platnicului creste.
Inca o data multumiri pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia da in judecata Dana Marin Dana Marin Buna ziua, Avem doua situatii la asociatie in care este nevoie de actiune in judecata impotriva a 2 proprietari. Ce vreau sa va intreb: pentru a da in ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli comune micsapetru micsapetru Sunt administrator la un bloc de garsoniere si a-si dori sa stiu care sint pasii de urmat,pentru a recupera o datorie de 3,500. lei,de la un rau ... (vezi toată discuția)
Mediere pentru restante asociatia de proprietari jordella jordella Buna seara, S-a facut o mediere intre asociatia de proprietari si un rau platnic. Datornicul si-a luat angajamentul fata de mediator ca va platii ... (vezi toată discuția)