avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Declaratie pe propria raspundere ca am norma de baza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Declaratie pe propria raspundere ca am norma de baza la unitatea unde lucrez

In urma cu cateva luni, am fost pus sa semnez, la firma unde lucrez, o declaratie pe propria raspundere ca am norma de baza acolo. Persoana de la personal m-a prins pe hol si mi-a bagat hartia sub nas sa o semnez, spunand ca acestea sunt noile reguli. Am citit-o pe fuga si am semnat-o. In urma cu cateva zile, am aflat ca firma nu ne-a platit contributiile pe care ni le-a retinut din salariu si nu au vrut sa-mi elibereze adeverinta pentru spital. Deja ma gandesc ca declaratia pe care am semnat-o in urma cu cateva luni, cea privind locul unde am norma de baza, putea sa fie altceva (in sensul ca sa fie adaugat de firma un "NU", deci sa rezulte ca nu as avea norma de baza acolo si, astfel, prin fals, firma sa nu aiba nicio raspundere pentru ca nu a platit contributiile). De aceea, adresez marea rugaminte cuiva care cunoaste aceste reglementari, sa-mi spuna daca legea prevede semnarea unei astfel de declaratii de catre persoanele angajate cu contract de munca (deci, sa declar acolo unde sunt angajat cu carte de munca, ca norma mea de baza este la firma respectiva) sau aceasta declaratie se da doar de catre cei care nu sunt angajati cu contract individual de munca. Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 3 Decembrie 2012
Codul fiscal prevede:
ART. 56 Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.


Acea declaratie pe care ati semnat-o este pentru justificarea deducerilor personale care vi s-au acordat, nu are alta importanta. Daca ati avea mai multe locuri de munca, la toate ati plati contributii sociale si impozit, dar numai la unul singur ati primi deduceri personale la calculul impozitului.

Faptul ca nu vi s-au achitat contributiile sociale, desi au fost retinute, este infractiune.
Va multumesc mult. Eu mai am un contract pe drepturi de autor, la o altă firmă, unde mi se reţineau - potrivit vechilor prevederi - contributii sociale si la somaj (NU şi la sănătate). Din iulie, legea nu mai prevede plata acestor contribuţii în acest caz, aşa că ele se plătesc doar acolo unde sunt angajat cu carte de muncă.
Din pacate, desi este infractiune retinerea contributiilor si neachitarea lor, singurul care are de suferit este angajatul. Eu am nevoie de asistenţă medicală şi constat, acum, ca nu pot beneficia pentru ca angajatorul este infractor. Un infractor căruia îi merge, însă, foarte bine şi calcă în continuiare în picioare pe toată lumea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Decembrie 2012
alex68, utilizator
Depuneti o sesizare la ANAF si/sau actionati in judecata pe angajator pentru neplata contributiilor la bugetul de stat ...
Buna ziua, si eu sunt in aceeasi situatie ca persoana care a deschis acest fir de discutie. As vrea sa stiu cat timp dureaza, cu aproximatie, solutionarea unei astfel de probleme si daca o sesizare la ITM pentru faptul ca angajatorul nu doreste sa-mi elibereze adeverinta nu ma expune riscului de a fi dat afara (mai bine zis, ce ar trebui sa fac ca sa imi iau niste masuri de precautie in acest sens). Si ce se intampla cu mine (din punct de vedere al primirii de asistenta medicala) in pana se solutioneaza aceasta problema (daca ea se va solutiona). Multumesc.
O sesizare la ITM nu poate crea, in general, premisa unei concedieri a salariatului care a facut o astfel de sesizare .. insa este posibil ca angajatorul sa dispuna concedierea acelei persoane ... Inspectorii ITM au obligatia să păstreze confidenţialitatea asupra identităţii persoanei care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvăluie angajatorului, prepuşilor săi sau altor persoane faptul că efectuează controlul ca urmare a unei sesizări.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt angajat la o companie si lucrez remote pe cim. daca ma angajez ... Valeriu8666 Valeriu8666 Sunt angajat la o companie si lucrez remote pe CIM. Daca ma angajez in alta parte tot pe CIM si remote (si nu-mi dau demisia de la primul angajator), poate ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala adela5285 adela5285 Buna ziua! As vrea sa va intreb care este sanctiunea pentru acordarea deducerii personale fara a detine declaratie de la angajat cum ca are functia de baza la ... (vezi toată discuția)
Deducere impozit pt persoana aflata in intretinere vivi23ro vivi23ro eu am nascut in septembrie , in dec sotul s a dus cu actele necesare la lucru sa treaca copilul pt deducere nici in ziua de azi nu am primit nici o deducere, ... (vezi toată discuția)