avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie termen prescriptie datorii bancare
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie termen prescriptie datorii bancare

Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost garantat cu un teren. In 2010 a fost demarata procedura de executare silita de catre executorul bancar. In urma procedurii, terenul (care nu imi apartinea, ci era al persoanei pentru care am facut creditul) a fost vandut de catre executorul bancar in 2011 si, bineinteles, a mai ramas de plata o suma importanta. Acum ma contacteaza o firma de recuperare care ma ameninta sub diverse forme. Comunicarea cu aceasta firma a fost facuta doar telefonic, nu am primit absolut nici o hartie de la acestia, chiar daca la-am comunicat noua adresa de domiciliu. Intrebarile mele, la care va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, sunt:
- de la ce data se calculeaza termenul de prescriptie in acest caz? executarea silita inteleg ca a fost facuta de banca, trebuie sa faca si firma de recuperare? de la ce data calculez termenul de prescriptie?
- daca as avea hartie autentificata precum ca persoana pentru care am facut creditul recunoaste ca a beneficiat de acea suma, la ce m-ar ajuta? trebuie sa il dau eu in judecata, in baza acestei hartii, si sa imi recuperez de la el eventualele sume?
- si inca ceva, foarte important. am fost amenintata de catre firma de recuperare ca vor fi executate silit si RUDELE DE GRADUL I. eu nu sunt casatorita, nu am copii. este posibil asa ceva? adica daca eu stau in apartamentul mamei care II APARTINE, o executa pe mama pentru un credit facut de mine?

Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc anticipat
In ceea ce priveste dosarul de executare instrumentat de catre executorul bancar, stiu ca, in 2011, dupa ce a fost vandut terenul, l-am sunat pe executorul bancar pentru a afla care este urmatorul pas in procesul de executare. Mi-a raspuns ca, daca primeste solicitare de la banca pentru continuarea executarii, va proceda la poprire la salariu si ma va informa in acest sens. Dupa aceasta discutie telefonica nu am mai primit nici un raspuns de la executorul bancar, urmatoarea etapa fiind doar discutiile telefonice cu firma de recuperare (mentionez ca nu am primit absolut nici o hartie de la aceasta firma).
Portalul instantelor de judecata il consult zilnic si, pana in prezent, nu apar cu incuviintare silita de la firma de recuperare.




Am inteles ca termenul de prescriptie se calculeaza din 2010. Astfel, deja au trecut 3 ani de la incuviintarea executarii silite. In cazul in care a intervenit prescriptia, trebuie sa fac eu ceva, sa ma adresez instantei?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Nu aveti nimic de facut daca se va ajunge la executare silita, puteti contesta invocand prescriptia.
Prin desfiintarea CEB, daca dosarul executorului bancar ar fi fost activ la respectiva data, banca ar fi solicitat continuarea executarii silite printr-o cerere adresata executorului judecatoresc, in termen de cel mult 6 luni de la ultimul act de executare din dos. ex. bancar, in caz contrar intervenind perimarea.
Avand in vedere faptul ca pana la aceasta data nu vi s-a comunicat de catre vreun birou de executare silita judecatoreasca, o somatie sau comunicare privind poprirea pe salariu, conturi etc., ma face sa cred ca banca a cesionat catre respectiva firma de recuperare, creantele dosarelor ex. bancar in care fie deja intervenise perimarea, fie exista o alta problema.
Cand, mai exact, s-a vandut terenul?
Va ve-ti putea adresa instantei, doar daca se va demara o noua executare silita, de data aceasta prin executor judecatoresc, cu privire la care sa depuneti contestatie la executare.
Sau, daca sunteti sigur ca a intervenit termenul de prescriptie, puteti face o actiune in constatare avand ca temei de drept dispozitiile articolului 111 din Codul de Procedura Civila, prin care cereti instantei de judecata sa pronunte o hotarare pentru a consfinti cu putere de lucru judecat inexistenta dreptului de a mai cere executarea silita.

Alte discuții în legătură

Cerere staruinta, dupa 10 luni Gabriela12 Gabriela12 Buna ziua. Un creditor a cerut incuviintarea executarii in ianuarie 2012, in februarie executorul bancar zice ca se va face executarea prin orice modalitate, ... (vezi toată discuția)
Implinirea termenului de prescripţie mai este valabila? razvan279 razvan279 Buna ziua. Pentru ca nu am mai gasit nimic recent as dori sa stiu daca se mai aplica Termenul de prescriptie si Prescrierea dreptului de a cere executarea ... (vezi toată discuția)
Încetarea executării silite prettydaniola prettydaniola Inteleg ca executarea silită poate inceta pe motivul inexistentei de bunuri urmaribile. 1. La cat timp după încetarea executării silite poate începe o ... (vezi toată discuția)