avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Situatie termen prescriptie datorii bancare
Discuție deschisă în Executare silită

Situatie termen prescriptie datorii bancare

Buna ziua. Ma confunt cu urmatoarea situatie: in anul 2009 am contractat un credit pentru o persoana care, ulterior, nu a platit ratele. Creditul a fost garantat cu un teren. In 2010 a fost demarata procedura de executare silita de catre executorul bancar. In urma procedurii, terenul (care nu imi apartinea, ci era al persoanei pentru care am facut creditul) a fost vandut de catre executorul bancar in 2011 si, bineinteles, a mai ramas de plata o suma importanta. Acum ma contacteaza o firma de recuperare care ma ameninta sub diverse forme. Comunicarea cu aceasta firma a fost facuta doar telefonic, nu am primit absolut nici o hartie de la acestia, chiar daca la-am comunicat noua adresa de domiciliu. Intrebarile mele, la care va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns, sunt:
- de la ce data se calculeaza termenul de prescriptie in acest caz? executarea silita inteleg ca a fost facuta de banca, trebuie sa faca si firma de recuperare? de la ce data calculez termenul de prescriptie?
- daca as avea hartie autentificata precum ca persoana pentru care am facut creditul recunoaste ca a beneficiat de acea suma, la ce m-ar ajuta? trebuie sa il dau eu in judecata, in baza acestei hartii, si sa imi recuperez de la el eventualele sume?
- si inca ceva, foarte important. am fost amenintata de catre firma de recuperare ca vor fi executate silit si RUDELE DE GRADUL I. eu nu sunt casatorita, nu am copii. este posibil asa ceva? adica daca eu stau in apartamentul mamei care II APARTINE, o executa pe mama pentru un credit facut de mine?

Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc anticipat
Cosider discutabil aspectul intreruperii perimarii doar printr-o cerere de staruinta general formulata, in mod special atunci cand aceasta nu este urmata de vreun act de executare silita! Iar conf. prev. art. 388 Cod Pr. Civila: ”Pentru toate actele de executare pe care le efectueaza, executorul judecatoresc este obligat sa incheie procese-verbale [...]”.
Cererea de staruinta in executare silita nu constituie prin ea insasi act de executare si consider ca nu poate fi asimilata cererii de executare silita.
Iar formularea la nesfarsit de catre creditor a cererilor de staruinta in executare, fara indicarea expresa a actelor de urmarire ce solicita a fi indeplinite de catre executor, consider a fi o practica care ar trebui sanctionata de catre instanta de executare, evident, la cererea partii inetersate.

In alta ordine de idei, nici nu discutam despre vreo sanctiune a perimarii contra executorului. :)
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2013
DoinaDMM, utilizator
Cu certitudine, o cerere de staruinta, neurmata de un act de executare, intr-o perioada de 6 luni inseamna perimare.

Pe cine ati dori sa sanctioneze instanta, pe creditor? pentru ca executorul doarme? In afarade a constata perimarea, nu vad alta sanctiune.
Executorii bancari au dormit pe dosare, asteptand sa devina executori, ca sa isi ia onorariu pentru acele dosare. La momentul intrarii in vigoare a Legii asimilarii executorilor bancari, s-a facut cerere de continuare, care intrerupe si ea perimarea si prescriptia.
Trebuie studiat dosarul, in concret, altfel nu se poate stabili cu precizie daca a intervenit ori nu perimarea.
E suficienta constatarea perimarii, ca si sanctiune! :) si in consecinta, desfiintarea actelor de executare silita din dosarul executional perimat. In acest caz, reluarea executarii se va putea face doar in baza unei cereri de executare, care nu va fi incuviintata de catre instanta daca se constata ca au trecut 3 ani de la data emiterii Incheierii de incuviintare din dos. ex. bancar.
In ceea ce priveste executorii bancari, precum si existenta unei eventuale cereri de continuare a executarii silite, ar fi trebuit ca Doamna sa fi fost deja notificata privind continuarea executarii silite incepute in dos. ex. bancar, de catre executorul judecatoresc care a preluat dosarul.
CEB fiind desfiintat, dupa cum mentionati si Dvs. intr-o postare anterioara, prin L. 287/14.12.2011, iar acum suntem in 1 aprilie 2013 ( si nu e gluma ), iar Doamna primeste doar "amenintari" telefonice aberante, de la o firma de recuperare ...
Va las pe Dvs. sa concluzionati! :)
As avea o singura completare.
In conformitate cu prevederile 2521 alin 2 cod civ, prescriptia nu poate fi invocata din oficiu, de catr Instanta. Constatarea ei nu poate fi ceruta decat de partea interesata. Cum incuviintarea se da in materie necontencioasa, nu avem cum sa avem solutia invocata de dvs decat in urma unei contestatii la executare.
In ceea ce priveste "cererea de staruinta" formulata de creditor catre executorul bancar - banuiesc ca, in baza acesteia (daca exista), executorul putea sa puna poprire pe salariu? De ce nu a pus poprire pe salariu in 2010, 2011? Stia foarte bine, atat din acte cat si din discutiile purtate, care este locul meu de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere staruinta, dupa 10 luni Gabriela12 Gabriela12 Buna ziua. Un creditor a cerut incuviintarea executarii in ianuarie 2012, in februarie executorul bancar zice ca se va face executarea prin orice modalitate, ... (vezi toată discuția)
Implinirea termenului de prescripţie mai este valabila? razvan279 razvan279 Buna ziua. Pentru ca nu am mai gasit nimic recent as dori sa stiu daca se mai aplica Termenul de prescriptie si Prescrierea dreptului de a cere executarea ... (vezi toată discuția)
Încetarea executării silite prettydaniola prettydaniola Inteleg ca executarea silită poate inceta pe motivul inexistentei de bunuri urmaribile. 1. La cat timp după încetarea executării silite poate începe o ... (vezi toată discuția)