avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cont-sulta minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cont-sulta minori

Buna ziua!
Am divortat cu partaj acum cativa ani. Cf horararii de partaj, mama, careia i-au fost incredintati minorii, se obliga sub forma de sulta ca, la o data cu cateva luni ulterioara procesului divort/partaj, sa deschida conturi pe numele minorilor pe care sa depuna o anumita suma de bani, cca 10.000Euro.
La data respectiva, statutata in Hotararea de Divort, mama minorilor a deschis la o banca comerciala cele 2 conturi. Acestea au fost alimentate cu sumele respective de catre parintii mamei.
Desi ma asteptam ca pe cele 2 conturi, fiind deschise ca si sulta, sa am si eu drept de semnatura tocmai pentru a impiedica anumite retrageri nefondate, mama minorilor nu a fost de acord cu solicitarea mea, pretinzand ca ea este administratoarea bunurilor copiilor.
Drept urmare, banii au fost retrasi destul de repede.
Am intrebat la banca daca cele 2 doua conturi au fost deschise prin prezentarea Hotararii Judecatoresti sau au fost deschise de mama doar ca intentie proprie dar banca nu a dorit sa-mi dea aceasta informatie.
In ce fel as putea ataca aceasta situatie, intentia mea ca tata fiind tocmai prezervarea unor sume pe numele copiilor mei, conturi in care ar dori sa depuna si diverse rude ale mele, avand totusi siguranta ca la 18 ani copiii vor putea beneficia in integralitate de fondurile respective?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:55, 4 Decembrie 2012
Buna, ma alaturi si eu acestui subiect desi nu sunt eu titularul acestui titlu, dar sunt oarecum intr-o situatie similara, in care tatal copilului meu pretinde ca nu-si achita pensia de intretinere a minorului fata de mine, dar ca depune bani lunar intr-o banca(in italia) ca aloco lucreaza , titular fiind minorul, ca acesta sa beneficieze de bani la varsta de 18 ani.
M-ati surprins si mi-ati dat de gandit la faptul ca el poate sau nu sa-si retraga banii din cont,desi titular fiind minorul.Surprize surprize, imputernicitul are aceleasi drepturi ca si titularul,doar sa inchida contul nu o v-a putea face, dar in rest.....
Mentionez ca deschiderea si alimementarea celor 2 conturi NU au legatura cu pensia de intretinere pe care o virez direct mamei. Pur si simplu la iesirea din casnicie am renuntat la un drept banesc al meu in favoarea memijlocita a minorilor. Mentionez de asemenea ca bancile care aveau programe de economisire pentru minori impuneau deschiderea conturilor numai de catre reprezentantul legal al minorilor, in speta de catre mama.
Totodata avocatul care s-a ocupat de divortul meu m-a asigurat ca deschiderea si alimentarea acestor conturi ca si sulta ar implica obligatia mamei/bancii de a accepta si semnatura mea pentru anumite operatiuni pe conturi cum ar fi retrageri de numerar sau viramente. Presupunerea mea este ca mama nu a deschis aceste conturi ca si sulta ci pur si simplu ca si conturi oarecare, din initiativa ei. Desi am trimis sentinta de divort/partaj, banca refuza sa-mi spuna daca cele 2 conturi au fost deschise prin prezentarea de catre mama a hotararii judecatoresti cu mentiunea ca vor fi conturi-sulta.
Multumesc!
Poate ar fi fost bine ca la partaj sa cereti ce vi se cuvenea si depuneati dvs acea sulta in conturi pe numele copiilor.


Ziceti ca acele conturi erau pe numele copiilor, depunerile erau facute de bunici, iar mama administra aceste fonduri.

din codul civil :

Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum si de a-l reprezenta in actele juridice civile ori de a-i incuviinta aceste acte, dupa caz.
Drepturile si indatoririle parintilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleasi cu cele ale tutorelui, dispozitiile care reglementeaza tutela fiind aplicabile in mod corespunzator.
Cu toate acestea, nu se intocmeste inventarul prevazut la art. 140, in cazul in care copilul nu are alte bunuri decat cele de uz personal.
Tutorele are indatorirea de a administra cu buna-credinta bunurile minorului. In acest scop, tutorele actioneaza in calitate de administrator insarcinat cu simpla administrare a bunurilor minorului, dispozitiile titlului V din cartea a III-a aplicandu-se in mod corespunzator, afara de cazul in care prin prezentul capitol se dispune altfel.
Tutorele nu poate, in numele minorului, sa faca donatii si nici sa garanteze obligatia altuia. Fac exceptie darurile obisnuite, potrivite cu starea materiala a minorului.
Tutorele nu poate, fara avizul consiliului de familie si autorizarea instantei de tutela, sa faca acte de instrainare, imparteala, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, sa renunte la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum si sa incheie in mod valabil orice alte acte ce depasesc dreptul de administrare


Minorul care a implinit varsta de 14 ani, consiliul de familie, oricare membru al acestuia, precum si toti cei prevazuti la art. 111 pot face plangere la instanta de tutela cu privire la actele sau faptele tutorelui pagubitoare pentru minor.
Plangerea se solutioneaza de urgenta, prin incheiere executorie, de catre instanta de tutela, cu citarea partilor si a membrilor consiliului de familie. Minorul care a implinit varsta de 10 ani va fi ascultat, daca instanta de tutela considera ca este necesar.


Nu cu banca trebuie sa va razboiti, ci cu mama in instanta.


@elena, pensie trebuie sa plateasca oricum, mergeti si faceti plangere pt abandon. Alocatia o primeste tot pt copil, ar trebui sa-i dea si pe aia odata cu pensia, nu ii face el personal un favor copilului pt ca depune acei bani in cont.. cred ca un cont al tatalui :).
Va puteti adresa instantei de judecata pt a-l obliga sa va dea personal si acei bani.

Aveti vreo dovada ca le-a pus deoparte acei bani copilului ?
Ultima modificare: Luni, 3 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
Multumesc! Da, poate era bine, dar nu iesea ceea ce as fi vrut eu. La vremea aia lucrurile erau ceva mai complicate, in sensul ca fostii socri datorau familiei mele acei bani dar nu ar fi reusit sa ni-i achite pana la pronuntarea divortului, propunandu-ne o achitare ulterioara. Dat fiind ca acea datorie urma sa fie partajabila, am acceptat intarzierea decontarii cu conditia ca aceasta datorie sa fie platita catre copii nostri prin infiintarea acelor conturi-sulta.
Practic, prin acceptarea intarzierii platii, ceream ca atat eu cat si fosta sotie sa renuntam la drepturile noastre banesti din rambursarea acestei datorii, in favoarea copiilor. Fosta sotie a acceptat cf intelegerii de partaj, iar pentru a nu complica foarte mult lucrurile, s-a obligat ea sa deschida la momentul agreat acele conturi si sa le alimenteze cu sumele respective.
Ea a deschis conturile si fostii socri au achitat datoria asa cum o agreasem, aceasta translatare a datoriei lor catre copii fiind si de natura unei asigurari morale ca suma si termenul agreate vor fi respectate.
Repet, avocatul care m-a reprezentat la divort mi-a dat asigurarea ca daca introduc aceasta operatiune sub forma de sulta, depozitele copiilor sunt garantate si ele nu vor permite decat alimentari libere dar retragerile si viramentele vor face obiectul aprobarii ambilor parinti.
In realitate lucrurile au decurs asa cum am expus, mama retragand atat partea ei cat, probabil, si partea mea.
Multumesc



Buna ziua si multumesc pentru raspunsul detaliat!

Ce e instanta de tutela? In sectorul in care am adresa din CI nu exista asa ceva.
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Sulta minori ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! La divort/partaj am renuntat la o suma destul de importanta din dreptul meu cerand fostei sotii ca la o data fixa ulterioara procesului de divort ... (vezi toată discuția)
Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare? cosming2018 cosming2018 Buna ziua, Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a ... (vezi toată discuția)
Cumpãrare de cãtre mama, în numele copiilor minori, a imobilului proprietatea pãrinþilor mamei Miclea_Sorin Miclea_Sorin Situaţia de fapt este următoarea: Copiilor minori X,Y şi Z li s-au indisponibilizat, în trei conturi distincte, suma de 20000 de Euro, fiecăruia. Mama ... (vezi toată discuția)