avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... SCHIMBARE PRESEDINTE ASOCIATIE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

SCHIMBARE PRESEDINTE ASOCIATIE PROPRIETARI

Buna ziua

As dori sa ma lamuresc si eu in anumite privinte si reglementari ale Legii 230/2007 privind asociatiile de proprietari.
Sunt proprietarul unui apartament intr-un ansamblu rezidential constituit din 2 blocuri in total fiind 102 apartamente.
Sunt membru a acestei Asociatii.
Saptamana trecuta mai bine spus joi 29.11.2012 am gasit lipte pe usile de la intrarea in bloc un afis prin care cineva (nu se semna ) invita pe data de 05.12.2012 la Adnuarea Extraordinara a membrilor asociatiei ca si punct de dezbatere pe ordinea de zi fiind demitrea presedintelui.
Presedintele pe care il avem acum este un om extraordinar si a facut foarte multe pentru asociatie si nu vad de ce l-ar schimba cineva decat sa-i i-a locul si sa faca ce vrea el.
Ieri pe data de 02.11.2012 a mai aparut o lista cu 29 de semnaturi ale anumitor persoane ( nu stiu daca sunt toti proprietari, pt ca pot fi si chiriasi) cu semnaturile acestora , si iarasi nicio semnatura din partea presedinteui si a membrilor comitetului executiv , ceea ce ma duce la gandul ca cineva din bloc vrea sa comita un abuz prin inlocuirea acestora .
In lege se spune ca la art.24 al.4 ca in situatiile execeptionale si de maxima urgenta se poate convoca adunarea generala cu doar 20% din cadrul propritarilor membrii ai asociatiei.
Eu nu stiu daca acei ce au semnat sunt toti proprietari, nu stiu cine convoaca aceasta adunare si nu stiu daca toti sunt membrii ai asociatiei.
Totodata in lege se spune ca aceasta convocare trebuie anuntata si afisata cu cel mult 7 zile inainte , ori acele liste nu au data si nici numar de intrare.

Va rog sa imi spuneti daca se poate cum e posibil sa se schimbe presedintele cu doar 20% din proprietari mai bine spus cu doar 28 de oameni din 100 cat suntem in cele doua blocuri si daca nu cumva se comite un abuz.
Totodata va rog mult sa-mi spuneti cum ar fi fost corect sa se procedeze si la ce se refera aceste situatii de maxima urgenta si speciale adica daca in acestea se include si demiteterea presedintelui deoarece am vazut si statutul asociatiei si in el se spune ca demiterea presedintelui se va face cu 80% din memvrii asociatiei.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:57, 3 Decembrie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa va faceti griji inutile, pentru demiterea presedintelui adunarea generala trebuie sa fie statutara, sa se respecte prevederile statutului asociatiei. Daca majoritatea din adunarea generala decide mentinerea in functie a presedintelui asociatiei, minoritatea trebuie sa se conformeze.
Multumesc mult pentru raspuns, ideea era ca cel care a afisat acele hartii si liste am aflat acum ca vrea sa fie el presedinte, si invoca Legea si nu statutul. Eu consider ca acel statut a fost facut dupa o lege si ca el primeaza asa cum ati spus si dumneavoastra insa persoana respectiva mi-a argumentat ca nu e adevarat.

Acele liste afisate de care am scris mai sus au vreo valabilitate juridica adica ele nu ar fi trebuit sa fie semnate de cineva din comitet daca nu de presedinte macar de membrii si sa aiba o dovada cu data afisarii?

Persoanele care au semnat pe acea lista vor sa demita presedintele (precizez ca toti sunt prieteni intre ei) si se argumneteaza faptul ca ei prin vot unanim pot decide acest lucru.

Revenire la intrebarile de mai sus

Statutul din cate am inteles este conform legii dar in statut nu scrie de situatii exceptionale si de maxima urgenta la care pot veni doar 20% din membrii asociatiei.

Care sunt acele situatii pentru ca nici in lege nu se explica


Multumesc
Cititi un pic legea 230/2007 si o sa vedeti ca nicaieri nu este prevazut ca adunarea generala ar fi statutara cu 20% din membrii asociatiei.
Legea prevede ca proprietarii pot convoca adunarea generala cu semantura a 20% dintre proprietari dar la adunarea generala trebuie apoi sa se prezinte cel putin 50% dintre proprietari ca sa se poata lua vreo hotarare.
Dar actualul presedinte ce spune?
Discutati cu el si mobilizati-va vecinii. Mergeti la aceasta adunare convocata de cei 28 si vedeti ce vor. Daca vor schimbarea presedintelui sa faca propuneri. Puneti la vot si alegeti-va presedintele. Daca majoritatea sunt pentru acelasi presedinte valorificati momentul si realegeti-l. Cu un asemenea rezulatat rezolvati mai multe probleme fara cearta: sunteti de acord cu vecinii sa discutati, sa vedeti ce probleme au, puneti8 la vot, alegeti acelasi presedinte si nimeni nu mai poate contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedam? kuriaky kuriaky La adunarea generala reconvocata a membrilor asociatiei de locatari, am dorit demiterea actualului presedinte al asociatiei. Acesta nu vrea sa demisioneze ... (vezi toată discuția)
Adunare generala dupa/contra adunare generala? mira55 mira55 Fiind solicitat de un bun prieten pentru un raspuns la o situatie delicata, va solicit si dvs o opinie. In blocul in care locuieste amicul meu, conform Legii ... (vezi toată discuția)
Presedinte de asociatie restant la intretinere cercetasa cercetasa unde pot face o plangere impotriva presedintelui de asociatie care are o datorie la intretinere cu penalitati in suma de 5000 lei? (vezi toată discuția)