avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
sunt mama a unei fete de 17ani si 6 luni care este insarcinata ( in luna a 8-a),inca merge la scoala,nu este casatorita legitim,baiatul in varsta de 26 ani isi asuma toate responsabilitatile inclusiv inregistrarea copilului pe numele lui uramand in vara cununia civila,am unele intrebarii:
-ca mama ma pot trece tutorele copilului in situatia in care copilul este inregistrat pe numele tatalui si fica minora?
-ca mama il pot cere in crestere ca asistent maternal?
-ca mama ma pot trece in concediu crestere copil pt.2 ani?
In cele trei variante, in cazul in care m-as incadre :
-ce venit as avea, mentionez ca in ultimile 12 lunii lucrate am o intrerupere de 2 lunii( am inteles ca se poate platii pt. cele 2 luni pt. a avea continuitate )
-tatal este scos din drepturi paterne ?
Daca nu ma incadrez , de ce indemnizatie beneficiaza fica mea in situatia in care isi va continua studiile( luind in calcul ca este minora ) si tatal va continua sa lucreze?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: mymymymy , utilizator 11:58, 6 Decembrie 2012
1.Viitoarea mama minora, daca este eleva la cursuri de zi si a fost cu 12 luni anterioare nasterii copilului poate beneficia de Indemnizatie pentru cresterea copilului, in suma de 600 lei, lunar;
2.Dumneavoastra ca bunica solicitanta nu aveti stagiu si nu puteti beneficia,cat despre plata de completare a stagiului sunt vorbe, deci nu se poate.
3.Tatal daca are stagiu de 12 luni anterioare datei de nastere a copilului cu venituri impozabile poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.
1. Numai parintii copilului pot beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Mama copilului, chiar daca este minora si este eleva poate beneficia de indemnizatie pentru CCC (600 lei pe luna) plus alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar.
- Sa ia legatura cu Primarie sa-i spuna ce acte sunt necesare pentru a se inregistra acolo pentru a primi indemnizatia pentru C CC.
Interventie moderator:
:rtfm:
mymymymy:

1. Daca interveniti cu o continuare pe aceeasi tema nu este necesar sa deschideti un topic nou ci intrati tot pe acesta si folositi butonul "raspunde".
2. Asa cum procedati dvs. nu exista continuitate in discutii si nu mai intelege nimeni nimic: nici dvs. nici noi.

mymymymy a scris:
1 ,2, 3 enumerate mai jos sunt raspunsurile date la intrebarile mele,dar va rog ,pt punctul 3 ce acte trbuie (mentionez ca tatal nu solicita concediu pt crestere copil )si cum se numeste indemnizatia,daca va primi mama minora indemnizatie poate primi si tatal?
3.Tatal daca are stagiu de 12 luni anterioare datei de nastere a copilului cu venituri impozabile poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului

1.Viitoarea mama minora, daca este eleva la cursuri de zi si a fost cu 12 luni anterioare nasterii copilului poate beneficia de Indemnizatie pentru cresterea copilului, in suma de 600 lei, lunar;
2.Dumneavoastra ca bunica solicitanta nu aveti stagiu si nu puteti beneficia,cat despre plata de completare a stagiului sunt vorbe, deci nu se poate.
3.Tatal daca are stagiu de 12 luni anterioare datei de nastere a copilului cu venituri impozabile poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului.

MULTUMESC FRUMOS

1. - Indiferent cine primeste indemnizatia pentru CCC ea se va numi la fel: indemnizatie pentru CCC .
- Indemnizatia pentru CCC nu poate fi primita de ambii parinti in acelasi timp.

2. In raspunsul meu anterior v-am spus sa mergeti la primarie sa va dea lista cu actele necesare.

3. Eu va dau aici lista cu actele in general dar nu toate sunt obligatorii pentru mama copilului:

• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos ,nu am stuit cum ar trebui procedat pt.continuarea subiectului cu alte intrebari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Rusky Rusky Buna ziua! Ce ar trebui sa faca ( acte) tatal copilului daca doreste sa intre in concediu de crestere copil ( deoarece mama nu poate), si in ce perioada ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata mihaeladiana mihaeladiana Buna ziua, eu voi naste in mai 2013 al 2-lea copil, dar sunt casnica nu am lucrat niciodata cu catre de munca dar sotul da, si as dori sa stiu daca el poate ... (vezi toată discuția)
Concediul obligatoriu de minim o luna pentru tatal unui copil nou nascut lelena95 lelena95 daca sotul meu momentan lucreaza iar eu numai ce am terminat de foarte curand liceul,nu suntem intr-un domiciliu stabil,stam la mama baiatului....ce conditii ... (vezi toată discuția)