Sora sotului meu a decedat anul acesta februarie, in urma unei boli incurabile(lasand in urma un apartament).
Ea avea in derulare un credit de nevoi personale la o banca, credit incheiat in 2008 si refinantat in 2010 printr-un act aditional la contractul initial.
Ea cand a facut refinantarea cred ca deja era in tratament pentru boala pe care o descoperise chiar in acel an.
(Sotul meu este unicul mostenitor).
Dupa decesul acesteia, sotul meu a instiintat banca de evenimentul produs prin prezentarea la banca a certificatului de deces, actului constatator de deces si copia lui de buletin .
Banca a mentionat atunci ca pentru deschiderea dosarului de dauna ar fi nevoie si de copia fisei medicale a decedatei (integrala semnata si stampilata de medicul de familie) si eventualele internari si externari .
Noi intre timp am aflat ca, creditul avea asigurare.
Medicul de familie refuza sa faca copie dupa fisa medicala, spunand ca nu poate fi obligata decat de politie sau procuratura sa dea aceasta fisa.
Intre timp noi nu am mai achitat nici o rata la banca, iar acum primim pe adresa decedatei o instiintare de la o firma de recuperare creante imputernicita de banca ca decdata sa achitel restantele..
Le-am explicat ca de la banca noi nu am mai primit nici o hartie si ca exista asigurare pt acest credit.
Saptamana trecuta am primit de la banca o adresa pe numele sotului meu ca banca are in continuare nevoie de copia fisei medicale pe care medicul in continuare refuza s-o dea.
Ce avem noi de facut acum?
Poate fi vreo problema cu asigurarea?
Va multumesc
Asigurarea nu este in favoarea decedatului ci dimpotriva, institutiile bancare obisnuiesc sa practice o metoda mai putin conoscuta de clientii decedati , retragand din strategiile obisnuite de Colectare pe acestia si astfel fiind tratati diferit..
Conturile care intra in aceasta strategie sunt trimise de catre Ofiterii Colectare Credite, cand este identificat decesul clientului.
Ofiterul Colectare Credite trebuie sa obtina certificatul de deces pentru a confirma decesul si a marca permanent clientul in sistemul bancar.
Daca contractul de credit o permite, Ofiterul Colectare Credite va contacta co-debitorul / garantul si-l va convinge sa plateasca datoria, iar actiunile de colectare obisnuite vor fi reluate in functie de zilele de restanta.
Daca nu exista co-debitor / garant, ofiterul, va contacta familia clientului pentru a afla detalii despre mostenitor si pentru a verifica daca familia se va ocupa de datorii
Daca creditul a fost conditionat si de existenta unei asigurari,beneficiar la decesul persoanei asigurate este banca.
Asiguratorul este cel care solicita copie dupa certificatul de deces si,dupa caz,alte acte.
Indemnizatia de asigurare este acordata bancii,in calitate de beneficiar si in acest fel obligatia de plata a ratelor aferente creditului se stinge.
Incercati sa faceti o intelegere pe cale amiabila cu firma de recuperari avand in vedere ca exista acea asigurare si banca ar trebui sa primeasca banii de la asigurator. Daca nu accepta, apelati la serviciile unui mediator din orasul Dvs. Pe de alta parte e foarte posibil ca medicul de familie sa nu poata sa va dea acea fisa fiind obligat la confidentialitate, deci i se poate solicita doar de catre o autoritate. Totusi daca nu va da o explicatie coerenta si de bun simt privitor la refuzul eliberarii acelei copii si actioneaza cu rea credinta, faceti o adresa scrisa catre cabinetul sau prin care ii puneti in vedere ca refuzul sau poate conduce la pagube materiale importante care ar putea sa ii fie imputate in viitor.
Va multumesc pentru raspuns, in acest caz ar trebui sa scriu bancii o scrisoare in care sa spun ca nu pot intra in posesia fisei medicale si sa-i intreb daca mai avem vreo obligatie catre ei?
Pentru ca asigurarea exista, probabil asiguratorul nu vrea sa dea banii bancii, dar in cazul asta mostenitorul nu are obligatia sa preia datoria, nu?
Multumesc din nou
Isabelle