avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... calculul sporului de vechime- trimiterea la un act ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

calculul sporului de vechime- trimiterea la un act normativ abrogat mai e valabila?

Titlul mai exact era calculul vechimii in munca...
Daca avem un act normativ, concret HG 250/1992, act care e in vigoare nefiind abrogat, care face trimitere la Legea 3/1977, act abrogat, trimiterile la acest act normativ mai sunt valabile?
Pun aceasta intrebare deoarece ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Am un salariat, functionar public, care la data numirii in functia publica venea din mediul privat avand printre altele o perioada lucrata de 4 ani de munca cu 2 ore pe zi. Asa cum stiti, stabilirea vechimii in munca este necesara pentru a putea calcula sporul de vechime care intre timp se reflecta in gradatie si clasa de salarizare, precum si pentru a putea stabili durata concediului de odihna.
Eu am considerat ca cei 4 ani lucrati cu 2 ore pe zi ca fiind un singur an de vechime in munca cu norma intreaga, si aici m-am raportat la HG 250/1992 actualizata art.4 care spune:
"(1) Vechimea în muncă ce se ia în considerare la determinarea duratei concediului de odihnă este aceea pe care salariaţii o împlinesc în cursul anului calendaristic pentru care li se acordă concediul, stabilită potrivit Legii nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială."
De aici merg la Legea 3/1977 art. 20 alin 5 care spune:
"Pentru persoanele care au fost incadrate sa lucreze, potrivit legii, cu program redus, vechimea in munca se ia in considerare proportional cu timpul lucrat."
Acest salariat, a venit insa cu o hartie -neoficial-de la casa de pensii in care i se calcula vechimea in munca si in care perioada de 4 ani cu 2 ore pe zi era considerata vechime in munca de 4 ani.
Eu am incercat sa-i explic ca notiunea de vechime in munca pentru calculul pensiei este oarecum diferita fata de vechimea in munca efectiva pe care o iau in considerare la acordarea sporului de vechime. De ex. la pensie este considerata sau asimilata ca vechime in munca si perioada studiilor superioare la zi, perioada pentru care noi nu acordam spor de vechime.
Pe de alta parte, logica imi spune ca, chiar si pentru pensie, o persoana care a lucrat 35 de ani cu 2 ore pe zi, nu poate avea aceleasi drepturi cu una care a lucrat 8 ore pe zi... (Desi, in ultima vreme, interpretarea legilor ma cam depaseste...:( )
Totusi, am nevoie de o baza legala si nu numai de interpretari bazate pe logica si bunul simt....
De aceea va rog sa ma ajutati cu opinii fundamentate pe lege... Trebuie sa consider cei 4 ani lucrati cu timp partial de 2 ore pe zi ca fiind 4 ani de vechime in munca sau proportional cu timpul efectiv lucrat ca fiind 1 an de vechime in munca?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
ellena, utilizator
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 19:27, 5 Decembrie 2012
ellena a scris:


Pe de alta parte, logica imi spune ca, chiar si pentru pensie, o persoana care a lucrat 35 de ani cu 2 ore pe zi, nu poate avea aceleasi drepturi cu una care a lucrat 8 ore pe zi... (Desi, in ultima vreme, interpretarea legilor ma cam depaseste...:( )
Totusi, am nevoie de o baza legala si nu numai de interpretari bazate pe logica si bunul simt....

Multumesc.



Strict la acest aspect va pot preciza ca persoana care a lucrat 2 ore va avea pensia mai mica decat cea care a lucrat 8 ore. Asta daca ne referim la salariu proportional cu munca depusa ( exemplu: salariat cu 8 ore cu salariu de 800 lei, cel care lucreaza 2 ore primeste 200 lei, iar contributia se plateste la suma asigurata)

Mai nou Perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.... Tare as vrea sa vad cum se pot pune pe aceiasi treapa o mama care a crescut un copil timp de 2 ani, rupta de legislatia atat de schimbatoare, cu o salariata care nu mai pridideste in hatisul legislativ modificat aproape saptamanal.....

Concediul de odihna este la fel pentru salariatii cu norma intreaga si cei cu timp partial... diferenta consta in valorea indemnizatiei.....

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
leuca_luminita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preot angajat la cumul- zile concediu de odihna scoalahomocea scoalahomocea Am urmatoarea problema la o scoala. Preotul este incadrat la cumul, avand 9 ore in incadrare(0,50 norma). Conform normelor metodologice nr. 34.232/9.06.1998 ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ngherghe ngherghe Va rog, ajutor!!! In situatia in care in luna ianuarie (sa spunem de pe 1 ian -15 ian) salariatul are concediu de odihna iar ulterior acestuia isi da demisia ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna ion_raluca ion_raluca Daca am schimbat locul de munca in martie, de la SRL in sistemul public, de cate zile de concediu de odihna beneficiez si de cand as putea sa_l iau? Mentionez ... (vezi toată discuția)